kokoras-krasatos-me-manitaria-kai-karamelwmwna-kremmudakia
clock icon
2:5'

Κόκορας κρασάτος με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια (Coq Au Vin)

Υλικά

  • 1 κόκορας 3 κιλών περίπου, σε μερίδες
  • 750γρ. μανιτάρια μικρά, λευκά
  • 10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Για τη μαρινάδα

  • 1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρια ολόκληρα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, σε φετούλες
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη ζάχαρη για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών

Η νοστιμιά που έχει το κρέας του είναι ήδη γνωστή. Μαγειρεμένος όμως με κόκκινο κρασί, κρεμμυδάκια και μανιτάρια ο κόκορας είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Δοκιμάστε να τον φτιάξετε με αυτό τον τρόπο και είναι σίγουρο πως θα σας ζητήσουν να το επαναλάβετε ξανά και ξανά.

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο και βυθίζετε μέσα τα κομμάτια του κόκορα. Σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να μαριναριστούν.
Στραγγίζετε τα κομμάτια του κόκορα από τη μαρινάδα και ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό από το ελαιόλαδο. Σκουπίζετε τον κόκορα με χαρτί κουζίνας και τον αλατοπιπερώνετε.
Τον ρίχνετε σε 2 ή 3 δόσεις στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι, τον ροδίζετε από όλες τις πλευρές και βγάζετε τα κομμάτια στην άκρη.
Βάζετε τα κομμάτια του κόκορα όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα σβήνετε με τη μαρινάδα. Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό, ρίχνετε την ντομάτα, χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε θυμάρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει.
Σε ξεχωριστό τηγάνι ζεσταίνετε το μισό περίπου από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και, όταν μαραθούν τα μανιτάρια, τα βγάζετε στην άκρη.
Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και τα καραμελώνετε σε μέτρια φωτιά κουνώντας το τηγάνι κάθε τόσο. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά μαζί με τα κρεμμυδάκια.
Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε στην κατσαρόλα τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια μαζί με τα μανιτάρια και αφήνετε να πάρουν μαζί μια βράση πριν σβήσετε τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό και συνοδεύετε με πατάτες φρεσκοτηγανισμένες. Διακοσμείτε αν θέλετε με κλαδάκια φρέσκου θυμαριού ή φυλλαράκια δάφνης.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο και βυθίζετε μέσα τα κομμάτια του κόκορα. Σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να μαριναριστούν.

Βήμα 2

Στραγγίζετε τα κομμάτια του κόκορα από τη μαρινάδα και ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το μισό από το ελαιόλαδο. Σκουπίζετε τον κόκορα με χαρτί κουζίνας και τον αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Τον ρίχνετε σε 2 ή 3 δόσεις στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι, τον ροδίζετε από όλες τις πλευρές και βγάζετε τα κομμάτια στην άκρη.

Βήμα 4

Βάζετε τα κομμάτια του κόκορα όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα σβήνετε με τη μαρινάδα. Αφού πάρει μια δυνατή βράση το φαγητό, ρίχνετε την ντομάτα, χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε θυμάρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει.

Βήμα 5

Σε ξεχωριστό τηγάνι ζεσταίνετε το μισό περίπου από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και, όταν μαραθούν τα μανιτάρια, τα βγάζετε στην άκρη.

Βήμα 6

Ρίχνετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και τα καραμελώνετε σε μέτρια φωτιά κουνώντας το τηγάνι κάθε τόσο. Απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά μαζί με τα κρεμμυδάκια.

Βήμα 7

Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε στην κατσαρόλα τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια μαζί με τα μανιτάρια και αφήνετε να πάρουν μαζί μια βράση πριν σβήσετε τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό και συνοδεύετε με πατάτες φρεσκοτηγανισμένες. Διακοσμείτε αν θέλετε με κλαδάκια φρέσκου θυμαριού ή φυλλαράκια δάφνης.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή