kolios-gemistos

clock icon
1:20'

Κολιοί γεμιστοί πάνω σε πιπεριές

Υλικά

  • 8 κολιούς μέτριους
  • 600γρ. πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
  • 600γρ. πιπεριές Φλωρίνης (όσο πιο μικρές γίνεται), σε ροδέλες
  • 15 ντοματίνια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες και κομμένες στη μέση
  • 2 λεμόνια, σε φέτες
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού σε ψίχουλα
  • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι

Οι κολιοί είναι αρκετά λιπαρά ψάρια, γι’ αυτό αποφύγαμε να τους βαρύνουμε κι άλλο με σάλτσα ντομάτας και κρεμμύδια. Τους ψήσαμε λοιπόν πάνω σε ένα στρώμα από χρωματιστές πιπεριές, φέτες λεμονιού και ντοματίνια, γεμίζοντας την κοιλίτσα τους με ένα αρωματικό μίγμα.

Kαθαρίζετε, πλένετε, στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας τα ψάρια και τα αλατίζετε μέσα κι έξω. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.
Στρώνετε σε ένα ταψάκι εναλλάξ τις ροδέλες της κόκκινης και της πράσινης πιπεριάς και μετά μοιράζετε από πάνω τους ομοιόμορφα τις φέτες του λεμονιού.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα ψίχουλα του ψωμιού με τη σταφίδα, το κουκουνάρι, το ξύσμα του λεμονιού και το μισό μαϊντανό. Γεμίζετε τις κοιλίτσες των κολιών με τη γέμιση και τους τοποθετείτε πάνω από το στρώμα με τις πιπεριές. Μοιράζετε ομοιόμορφα στο ταψί τα ντοματίνια αφού τα αλατίσετε ελαφρά.
Χτυπάτε το χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο και περιχύνετε τα ψάρια. Τοποθετείτε εδώ κι εκεί τις σκελίδες του σκόρδου, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε τα ψάρια στο φούρνο για 45 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 5 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζετε το φαγητό και το σερβίρετε μετά από λίγο με μια δροσερή ντοματοσαλάτα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Kαθαρίζετε, πλένετε, στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας τα ψάρια και τα αλατίζετε μέσα κι έξω. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC.

Βήμα 2

Στρώνετε σε ένα ταψάκι εναλλάξ τις ροδέλες της κόκκινης και της πράσινης πιπεριάς και μετά μοιράζετε από πάνω τους ομοιόμορφα τις φέτες του λεμονιού.

Βήμα 3

Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα ψίχουλα του ψωμιού με τη σταφίδα, το κουκουνάρι, το ξύσμα του λεμονιού και το μισό μαϊντανό. Γεμίζετε τις κοιλίτσες των κολιών με τη γέμιση και τους τοποθετείτε πάνω από το στρώμα με τις πιπεριές. Μοιράζετε ομοιόμορφα στο ταψί τα ντοματίνια αφού τα αλατίσετε ελαφρά.

Βήμα 4

Χτυπάτε το χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο και περιχύνετε τα ψάρια. Τοποθετείτε εδώ κι εκεί τις σκελίδες του σκόρδου, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, προσθέτετε στο ταψί λίγο νερό και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 5

Ψήνετε τα ψάρια στο φούρνο για 45 λεπτά. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 5 λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζετε το φαγητό και το σερβίρετε μετά από λίγο με μια δροσερή ντοματοσαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή