koliomaronada

Υλικά

  • 4 κολιούς, 150-180 γρ. ο καθένας
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε φέτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 7-8 μέτρια ντοματίνια, κομμένα στα 2
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 λεμόνι, τον χυμό
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. λινγκουίνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μια διαφορετική μακαρονάδα που μπορεί να αποτελέσει τον πιο νόστιμο παρεστικο ψαρίσιο μεζέ του καλοκαιριού: λιγκουίνι με ψητούς κολιούς. Ταιριάζει τέλεια με ούζο και καλή παρέα!

Κόβουμε τα κεφάλια και καθαρίζουμε τους κολιούς από τα εντόσθια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τους ψήνουμε σε ταψάκι με 1/3 φλιτζανιού νερό, όρθιους με την κοιλιά προς τα κάτω, για 20΄. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και ανοίγουμε στη μέση αφαιρώντας το δέρμα και τα κόκαλα, κρατώντας μόνο τα φιλέτα καθαρά.
Απλώνουμε σε πιάτο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού. Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Στο μεταξύ, σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε τις πιπεριές, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄ και προσθέτουμε τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε και μόλις μαλακώσουν σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τα λιγκουίνι στραγγισμένα και 3-4 κουτ. σούπας από το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε να δέσουν τα υλικά, προσθέτουμε τα φιλέτα κολιού, κάνουμε ένα ελαφρύ ανακάτεμα και σερβίρουμε με μαϊντανό και, αν θέλουμε, με επιπλέον ελαιόλαδο, λεμόνι και πιπέρι.
Φωτογραφία: STUDIO M- Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τα κεφάλια και καθαρίζουμε τους κολιούς από τα εντόσθια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τους ψήνουμε σε ταψάκι με 1/3 φλιτζανιού νερό, όρθιους με την κοιλιά προς τα κάτω, για 20΄. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και ανοίγουμε στη μέση αφαιρώντας το δέρμα και τα κόκαλα, κρατώντας μόνο τα φιλέτα καθαρά.

Βήμα 2

Απλώνουμε σε πιάτο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε, πιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού. Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε τις πιπεριές, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄ και προσθέτουμε τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε και μόλις μαλακώσουν σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 4

Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τα λιγκουίνι στραγγισμένα και 3-4 κουτ. σούπας από το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε να δέσουν τα υλικά, προσθέτουμε τα φιλέτα κολιού, κάνουμε ένα ελαφρύ ανακάτεμα και σερβίρουμε με μαϊντανό και, αν θέλουμε, με επιπλέον ελαιόλαδο, λεμόνι και πιπέρι.

Φωτογραφία: STUDIO M- Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης