kolokuthokorfades

ΓΙΑ VEGANS

clock icon
45'

Κολοκυθοκορφάδες

Υλικά

  • 100-150 ml ε.π. ελαιόλαδο 
  • 2 μέτριες πατάτες, σε κύβους
  • 2 μέτριες τσακώνικες μελιτζάνες, σε κύβους ή 4-5 πιο μικρές ολόκληρες 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, σε λεπτές φέτες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. πράσινα φασολάκια ή λίγα φασολάκια χάντρες 
  • 4-5 μικρά κολοκύθια
  • 200-250 γρ. βλίτα 
  • 10 ανθούς + 10 βλαστάρια από κολοκυθιές
  • 10 βλαστάρια από ντοματιές* (αν βρούμε)
  • 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 10 φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλες ντομάτες, σε κύβους
  • 100-150 ml νερό 
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Αποφεύγουμε να βάλουμε πολύ νερό στην κατσαρόλα γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν τα δικά τους υγρά, κάνοντας το φαγητό ακόμα πιο νόστιμο. 
  • Αν έχετε δικό σας μποστάνι, τότε αξίζει να προσθέσετε βλαστάρια από ντοματιές γιατί είναι μία από τις ιδιαιτερότητες της συνταγής! Προσθέστε και άλλα λαχανικά, μυρωδικά και γλυκά χόρτα που σας αρέσουν ή αντικαταστήστε κάποια με ό,τι έχετε στον κήπο σας.

Ένα λαχταριστό μαγειρευτό, κατάλληλο και για vegan διατροφή, που φέρνει όλη τη δροσιά του καλοκαιρινού μποστανιού στην κατσαρόλα μας.

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά όλα τα λαχανικά. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες για 1΄, κατόπιν τις μελιτζάνες, το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος τα φασολάκια.  Προσθέτουμε πάνω από τα σοταρισμένα λαχανικά χωρίς να ανακατέψουμε τα κολοκυθάκια, τα βλίτα, τα βλαστάρια, τα μυρωδικά και τις ντομάτες. 
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 100-150 ml). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (σε μέτρια), σκεπάζουμεμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄-30΄, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ελέγχουμε το φαγητό και αν έχει πολλά υγρά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει με το λάδι του.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά όλα τα λαχανικά. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πατάτες για 1΄, κατόπιν τις μελιτζάνες, το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος τα φασολάκια.  Προσθέτουμε πάνω από τα σοταρισμένα λαχανικά χωρίς να ανακατέψουμε τα κολοκυθάκια, τα βλίτα, τα βλαστάρια, τα μυρωδικά και τις ντομάτες. 

Βήμα 2

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 100-150 ml). Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (σε μέτρια), σκεπάζουμεμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄-30΄, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ελέγχουμε το φαγητό και αν έχει πολλά υγρά, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε χωρίς καπάκι, μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει με το λάδι του.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση