KOLOKITHOPITA
clock icon
60'

Κολοκυθόπιτα με κανταΐφι

Υλικά

  • 1 πακέτο κανταΐφι
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη, ζεσταμένο για να είναι ρευστό
  • 700γρ. κολοκυθάκια, σε κυβάκια
  • 200γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 250γρ. φέτα
  • 250γρ. μυζήθρα ή ανθότυρο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 αβγά
  • 600ml γάλα
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πίτα που ανοίγει υπέροχα τα ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά τραπέζια ενώ είναι και πολύ νόστιμο σνακ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια, αλατίζετε ελάχιστα και τα σοτάρετε περίπου για 10 λεπτά να μαλακώσουν. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει το μίγμα.
Αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς το και απλώνετε το μισό σε βουτυρωμένο ταψάκι. Το βουτυρώνετε καλά ρίχνοντας βούτυρο λιωμένο λίγο λίγο με ένα κουτάλι.
Λιώνετε τη φέτα και τη μυζήθρα με πιρούνι και την αραιώνετε με δύο τρεις κουταλιές της σούπας από το γάλα. Προσθέτετε το μίγμα στο τηγάνι με τα κολοκυθάκια (που έχουν κρυώσει στο μεταξύ), ρίχνετε επίσης τα δύο από τα τέσσερα αβγά, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαϊντανό, μπόλικο πιπέρι και ανακατεύετε.
Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από το κανταΐφι και τη σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι, το οποίο επίσης αφρατεύετε ξαίνοντάς το λίγο λίγο. Περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο το οποίο ρίχνετε επίσης λίγο λίγο με ένα κουτάλι.
Χτυπάτε το γάλα με τα υπόλοιπα αβγά και περιχύνετε την πίτα, ρίχνοντάς το μίγμα λίγο λίγο και προσεκτικά με κουτάλα της σούπας.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150οC και σιγοψήνετε την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια, αλατίζετε ελάχιστα και τα σοτάρετε περίπου για 10 λεπτά να μαλακώσουν. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει το μίγμα.

Βήμα 2

Αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς το και απλώνετε το μισό σε βουτυρωμένο ταψάκι. Το βουτυρώνετε καλά ρίχνοντας βούτυρο λιωμένο λίγο λίγο με ένα κουτάλι.

Βήμα 3

Λιώνετε τη φέτα και τη μυζήθρα με πιρούνι και την αραιώνετε με δύο τρεις κουταλιές της σούπας από το γάλα. Προσθέτετε το μίγμα στο τηγάνι με τα κολοκυθάκια (που έχουν κρυώσει στο μεταξύ), ρίχνετε επίσης τα δύο από τα τέσσερα αβγά, το δυόσμο, τον άνηθο, το μαϊντανό, μπόλικο πιπέρι και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από το κανταΐφι και τη σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι, το οποίο επίσης αφρατεύετε ξαίνοντάς το λίγο λίγο. Περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο το οποίο ρίχνετε επίσης λίγο λίγο με ένα κουτάλι.

Βήμα 5

Χτυπάτε το γάλα με τα υπόλοιπα αβγά και περιχύνετε την πίτα, ρίχνοντάς το μίγμα λίγο λίγο και προσεκτικά με κουτάλα της σούπας.

Βήμα 6

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150οC και σιγοψήνετε την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Τη σερβίρετε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή