thrapsalo kontosoubli
clock icon
60'

Κοντοσούβλι με θράψαλο

Υλικά

  • 2 κιλά θράψαλα µεγάλα (250-300 γρ. το καθένα), µε το δέρµα
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αλάτι
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • ξύσµα από 1 λεµόνι
  • 2 κουτ. σούπας µείγµα µπαχαρικών για κοτόπουλο

Tips

  • Νόστιμη συμβουλή: Κυκλοφορούν πολλά έτοιµα µείγµατα µπαχαρικών στο εµπόριο για διάφορες χρήσεις. Για τη συγκεκριµένη συνταγή προτιµήστε ένα κόκκινο µείγµα µπαχαρικών µε έντονη την παρουσία της πάπρικας, ιδανικό για γύρο.

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να φάτε θράψαλα στα κάρβουνα, σαν κοντοσούβλι; Αν όχι, αξίζει να δοκιμάσετε αυτήν την πρωτότυπη συνταγή που απογειώνει τη γεύση του συγκεκριμένου θαλασσινού.

Αφαιρούµε το εσωτερικό κόκκαλο από το σώµα του θράψαλου. Από το κεφάλι κόβουµε το κάτω µέρος που έχει το δόντι –κρατώντας τα πλοκάµια του– δηµιουργώντας µια τρύπα στη µέση. Κόβουµε το σώµα σε 3 χοντρές ροδέλες.
Σε µια λεκάνη ανακατεύουµε τα θράψαλα µε τη ζάχαρη και το αλάτι, τα τοποθετούµε σε ένα µπολ και από πάνω βάζουµε ένα δεύτερο µπολ στο ίδιο µέγεθος µε αρκετό βάρος µέσα. Αφήνουµε για 3 ώρες.
Μουλιάζουµε τα ξύλινα καλαµάκια σε νερό για 20΄. Ξεπλένουµε τα θράψαλα µε νερό και τα αφήνουµε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τα περιχύνουµε µε λίγο λάδι και τα πασπαλίζουµε µε το ξύσµα και το µείγµα µπαχαρικών. Ανακατεύουµε καλά µε µια σπάτουλα ή µε τα χέρια µας. Περνάµε σε ξύλινα καλαµάκια µουλιασµένα στο νερό για 20΄ δύο ροδέλες καλαµάρι, κατόπιν ένα κεφάλι, και τελειώνουµε µε ακόµα µία ροδέλα.
Ψήνουµε σε δυνατή φωτιά µε κάρβουνα για 40΄-50΄, µε τη σούβλα να γυρίζει, µέχρι το κοντοσούβλι να πάρει χρώµα. Στο τέλος του ψησίµατος κατεβάζουµε τη σούβλα πολύ χαµηλά και ψήνουµε για 3΄-4΄, για να πάρει επιπλέον χρώµα και να καψαλιστεί ελαφρώς. Εναλλακτικά, ψήνουµε το κοντοσούβλι στον φούρνο, στους 200 ° C για 30΄-40΄ ή µέχρι να µαλακώσει και να καψαλιστεί. Σερβίρουµε σε πιατέλα περιχύνοντας µε λαδολέµονο και πασπαλίζοντας µε ρίγανη.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρούµε το εσωτερικό κόκκαλο από το σώµα του θράψαλου. Από το κεφάλι κόβουµε το κάτω µέρος που έχει το δόντι –κρατώντας τα πλοκάµια του– δηµιουργώντας µια τρύπα στη µέση. Κόβουµε το σώµα σε 3 χοντρές ροδέλες.

Βήμα 2

Σε µια λεκάνη ανακατεύουµε τα θράψαλα µε τη ζάχαρη και το αλάτι, τα τοποθετούµε σε ένα µπολ και από πάνω βάζουµε ένα δεύτερο µπολ στο ίδιο µέγεθος µε αρκετό βάρος µέσα. Αφήνουµε για 3 ώρες.

Βήμα 3

Μουλιάζουµε τα ξύλινα καλαµάκια σε νερό για 20΄. Ξεπλένουµε τα θράψαλα µε νερό και τα αφήνουµε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τα περιχύνουµε µε λίγο λάδι και τα πασπαλίζουµε µε το ξύσµα και το µείγµα µπαχαρικών. Ανακατεύουµε καλά µε µια σπάτουλα ή µε τα χέρια µας. Περνάµε σε ξύλινα καλαµάκια µουλιασµένα στο νερό για 20΄ δύο ροδέλες καλαµάρι, κατόπιν ένα κεφάλι, και τελειώνουµε µε ακόµα µία ροδέλα.

Βήμα 4

Ψήνουµε σε δυνατή φωτιά µε κάρβουνα για 40΄-50΄, µε τη σούβλα να γυρίζει, µέχρι το κοντοσούβλι να πάρει χρώµα. Στο τέλος του ψησίµατος κατεβάζουµε τη σούβλα πολύ χαµηλά και ψήνουµε για 3΄-4΄, για να πάρει επιπλέον χρώµα και να καψαλιστεί ελαφρώς. Εναλλακτικά, ψήνουµε το κοντοσούβλι στον φούρνο, στους 200 ° C για 30΄-40΄ ή µέχρι να µαλακώσει και να καψαλιστεί. Σερβίρουµε σε πιατέλα περιχύνοντας µε λαδολέµονο και πασπαλίζοντας µε ρίγανη.