kotopouloTRAXANAS
clock icon
45'

Κοτόπουλο μπούτι με τραχανά και μαύρες ελιές

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 600 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
  • 60 ml ε. π. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 200 γρ. τραχανά ξινό
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1.200 ml νερό ή ζωμό κότας ή λαχανικών
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • 12 μαύρες ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 60 γρ. ανθότυρο ξηρό
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι

Ένα απλό αλλά νόστιμο πιάτο, που μπορούμε να ετοιμάσουμε πολύ εύκολα και γρήγορα.

Σε κατσαρόλα βαθιά με το μισό ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τον τραχανά για 1΄. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τον τραχανά για 20΄ σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα, τις ελιές, το φρέσκο θυμάρι και 30 ml ελαιόλαδο.

Ταυτόχρονα σοτάρουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε άλλο σκεύος που έχουμε μαρινάρει σε αλάτι, ελαιόλαδο και πάπρικα γλυκιά και ψήνουμε μέχρι
να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα τον τραχανά και τρίβουμε από πάνω τον ανθότυρο, προσθέτουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρόλα βαθιά με το μισό ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τον τραχανά για 1΄. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τον τραχανά για 20΄ σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα, τις ελιές, το φρέσκο θυμάρι και 30 ml ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Ταυτόχρονα σοτάρουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε άλλο σκεύος που έχουμε μαρινάρει σε αλάτι, ελαιόλαδο και πάπρικα γλυκιά και ψήνουμε μέχρι
να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα τον τραχανά και τρίβουμε από πάνω τον ανθότυρο, προσθέτουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.