Kotopoulo-yiouvetsi_anoigma
clock icon
60'

Κοτόπουλο γιουβέτσι ελαφρύ και γρήγορο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 4 Φιλετάκια κοτόπουλου από μπούτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά κέρατο, σε φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε φέτες
  • 1 στικ κανέλας
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κριθαράκι
  • 650 γρ. βραστό νερό
  • τριμμένο τυρί
  • αλάτι, πιπέρι

Το γιουβέτσι με κοτόπουλο κοκκινιστό είναι το πιο εύκολο καθημερινό γιουβέτσι που μπορεί να μαγειρέψει κανείς και εδώ θα δείτε μια γρήγορη εκτέλεση της συνταγής που χωρίς να θυσιάζει, τη γεύση καταφέρνει να ολοκληρωθεί σε μόνο 45′.

Προετοιμάζετε τα υλικά: Κόβετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μπουκιές, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες το πράσο και τις πιπεριές.

Σοτάρετε το κοτόπουλο: Σε πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα, βάζετε το λάδι να κάψει σε δυνατή ένταση. Βάζετε με προσοχή μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρετε περί τα 4′ απ’ τη κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρείτε σε ένα μπολ και χαμηλώνετε την ένταση.

Σοτάρετε τα λαχανικά και μπαχαρικά: Ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά στον ταβά με πιο ήπια ένταση και προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο, τις δάφνες, το δεντρολίβανο και την κανέλα. Τα αφήνετε να μελώσουν για περίπου 10’  για να πάρουν νοστιμιά και να μαραθούν.

Προετοιμάζετε το γιουβέτσι για το κριθαράκι: Επιστρέφετε το κοτόπουλο στον ταβά με τα λαχανικά και προσθέτετε το κρασί, αλατοπίπερο και στη συνέχεια την σάλτσα ντομάτας και στο τέλος το βραστό νερό. Ανακατεύετε και περιμένετε για 1-2′ το νερό να πάρει βράση ανεβάζοντας για λίγο την ένταση.

Ταυτόχρονα ανοίγετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200°C με γκριλ και αέρα ή σε αντίστοιχη ρύθμιση που έχει ο φούρνος σας.

Βράζετε το κριθαράκι: Στο ταβά που πλέον σιγοβράζουν τα υγρά, ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε. Περιμένετε να πάρει βράση σε υψηλή ένταση και μόλις πάρει, κλείνετε το καπάκι του ταβά και χαμηλώνετε την ένταση για να σιγοβράσει για περίπου 10′ (ανάλογα με τις οδηγίες στο κριθαράκι που χρησιμοποιείτε, πρέπει να υπολογίσετε τον συνιστώμενο χρόνο μείον 4′). Ανοίγετε το καπάκι και ανακατεύετε.

Τελειώνετε το γιουβέτσι στο φούρνο να λιώσει το τυρί: Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί και βάζετε τον ταβά (χωρίς καπάκι) στον ήδη προθερμασμένο φούρνο 200°C σε ψηλό ράφι με αέρα και γκριλ για 4′, για να λιώσει το τυρί από πάνω. Με γάντια αφαιρείτε τον ταβά και τον αφήνετε να κρυώσει για 10-15′ για να δέσουν τα υλικά και να μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε απ’ τον ταβά στο κέντρο του τραπεζιού στα πιάτα. Μπορείτε να προσφέρετε έξτρα τυρί και βέβαια ένα τέτοιο φαγητό σηκώνει τριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάζετε τα υλικά: Κόβετε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μπουκιές, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες το πράσο και τις πιπεριές.

Βήμα 2

Σοτάρετε το κοτόπουλο: Σε πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα, βάζετε το λάδι να κάψει σε δυνατή ένταση. Βάζετε με προσοχή μέσα τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα σοτάρετε περί τα 4′ απ’ τη κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρείτε σε ένα μπολ και χαμηλώνετε την ένταση.

Σοτάρετε τα λαχανικά και μπαχαρικά: Ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά στον ταβά με πιο ήπια ένταση και προσθέτετε το πολτοποιημένο σκόρδο, τις δάφνες, το δεντρολίβανο και την κανέλα. Τα αφήνετε να μελώσουν για περίπου 10’  για να πάρουν νοστιμιά και να μαραθούν.

Βήμα 3

Προετοιμάζετε το γιουβέτσι για το κριθαράκι: Επιστρέφετε το κοτόπουλο στον ταβά με τα λαχανικά και προσθέτετε το κρασί, αλατοπίπερο και στη συνέχεια την σάλτσα ντομάτας και στο τέλος το βραστό νερό. Ανακατεύετε και περιμένετε για 1-2′ το νερό να πάρει βράση ανεβάζοντας για λίγο την ένταση.

Ταυτόχρονα ανοίγετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200°C με γκριλ και αέρα ή σε αντίστοιχη ρύθμιση που έχει ο φούρνος σας.

Βήμα 4

Βράζετε το κριθαράκι: Στο ταβά που πλέον σιγοβράζουν τα υγρά, ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε. Περιμένετε να πάρει βράση σε υψηλή ένταση και μόλις πάρει, κλείνετε το καπάκι του ταβά και χαμηλώνετε την ένταση για να σιγοβράσει για περίπου 10′ (ανάλογα με τις οδηγίες στο κριθαράκι που χρησιμοποιείτε, πρέπει να υπολογίσετε τον συνιστώμενο χρόνο μείον 4′). Ανοίγετε το καπάκι και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Τελειώνετε το γιουβέτσι στο φούρνο να λιώσει το τυρί: Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί και βάζετε τον ταβά (χωρίς καπάκι) στον ήδη προθερμασμένο φούρνο 200°C σε ψηλό ράφι με αέρα και γκριλ για 4′, για να λιώσει το τυρί από πάνω. Με γάντια αφαιρείτε τον ταβά και τον αφήνετε να κρυώσει για 10-15′ για να δέσουν τα υλικά και να μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε απ’ τον ταβά στο κέντρο του τραπεζιού στα πιάτα. Μπορείτε να προσφέρετε έξτρα τυρί και βέβαια ένα τέτοιο φαγητό σηκώνει τριμμένο πιπέρι.