21110510_5820_kotooulo-me-kerasia-k-ryzi-mpasmati

clock icon
50'

Κοτόπουλο με κεράσια και ρύζι basmati με κουρκουμά

Υλικά

  • 3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, περίπου 800γρ. και τα 3
  • 40 πετροκέρασα, χωρίς κουκούτσια
  • 10 κεράσια μαύρα, χωρίς κουκούτσια
  • 1 ποτηράκι του κρασιού γλυκό Μοσχάτο Λήμνου
  • 1 κρεμμυδάκι λιωμένο στο μίξερ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, άφθονο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ρύζι

  • 1 ποτήρι του νερού ρύζι basmati
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά (κιτρινόριζα)
  • λίγο αλάτι

Μια νόστιμη συνταγή ιδανική για τα καλοκαιρινά κυριακάτικα τραπέζια.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το λιωμένο κρεμμύδι. Ταυτόχρονα βάζετε στο τηγάνι και τα φιλέτα κοτόπουλου και τα σοτάρετε και αυτά καλά, γυρίζοντάς τα συχνά για να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τα πετροκέρασα. Όσο ροδίζει το κοτόπουλο ρίχνετε στο μπλέντερ τα μαύρα κεράσια, το γλυκό κρασί Λήμνου και το κονιάκ. Τα χτυπάτε να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός, περιχύνετε με αυτό τα φιλέτα του κοτόπουλου, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε να μαγειρευτούν καλά. Πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο, αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μόλις πήξει η σάλτσα βγάζετε τα φιλέτα από το τηγάνι, τα κόβετε σε φέτες και τα μοιράζετε σε τέσσερα πιάτα. Περιχύνετε με τη σάλτσα του τηγανιού και τα συνοδεύετε με το νόστιμο ρύζι.
Για να ετοιμάσετε το ρύζι: το μουλιάζετε πρώτα σε άφθονο κρύο νερό ξεπλένοντάς το δύο φορές και το στραγγίζετε. Ύστερα βάζετε σε μια κατσαρόλα το φρέσκο βούτυρο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε μέσα τον κουρκουμά και ανακατεύετε. Προσθέτετε μέσα το μουλιασμένο ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.
Ρίχνετε σιγά σιγά νεράκι μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι και να ανέβει η στάθμη ένα δάχτυλο επιπλέον. Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο αλάτι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι το ρυζάκι να απορροφήσει όλο το νερό. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και το σερβίρετε μαζί με τα λεπτοκομμένα φιλέτα του κοτόπουλου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το λιωμένο κρεμμύδι. Ταυτόχρονα βάζετε στο τηγάνι και τα φιλέτα κοτόπουλου και τα σοτάρετε και αυτά καλά, γυρίζοντάς τα συχνά για να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 2

Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι τα πετροκέρασα. Όσο ροδίζει το κοτόπουλο ρίχνετε στο μπλέντερ τα μαύρα κεράσια, το γλυκό κρασί Λήμνου και το κονιάκ. Τα χτυπάτε να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός, περιχύνετε με αυτό τα φιλέτα του κοτόπουλου, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήνετε να μαγειρευτούν καλά. Πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο, αλάτι και άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 3

Μόλις πήξει η σάλτσα βγάζετε τα φιλέτα από το τηγάνι, τα κόβετε σε φέτες και τα μοιράζετε σε τέσσερα πιάτα. Περιχύνετε με τη σάλτσα του τηγανιού και τα συνοδεύετε με το νόστιμο ρύζι.

Βήμα 4

Για να ετοιμάσετε το ρύζι: το μουλιάζετε πρώτα σε άφθονο κρύο νερό ξεπλένοντάς το δύο φορές και το στραγγίζετε. Ύστερα βάζετε σε μια κατσαρόλα το φρέσκο βούτυρο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε μέσα τον κουρκουμά και ανακατεύετε. Προσθέτετε μέσα το μουλιασμένο ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.

Βήμα 5

Ρίχνετε σιγά σιγά νεράκι μέχρι να σκεπαστεί το ρύζι και να ανέβει η στάθμη ένα δάχτυλο επιπλέον. Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο αλάτι. Βράζετε σε μέτρια φωτιά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι το ρυζάκι να απορροφήσει όλο το νερό. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και το σερβίρετε μαζί με τα λεπτοκομμένα φιλέτα του κοτόπουλου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb