kotopoulo me patates small
clock icon
1:30'

Κοτόπουλο με πατάτες, λεμόνι και δεντρολίβανο

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο 1.200 γρ., κομμένο σε 8 κομμάτια
  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε φέτες
  • 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 λεμόνια, τον χυμό
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 πρέζες ανθό αλατιού

Είναι μερικά φαγητά που ταιριάζουν σε όλες τις εποχές, σε όλες τις μέρες του χρόνου και σε κάθε περίσταση. Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου φτιάχνει κοτόπουλοστην κατσαρόλα με πατάτες, αρωματισμένο με δεντρολίβανο. Αγαπημένο σπιτικό πιάτο!

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με το ε.π. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί θωρακίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, προσθέτουμε τις κυδωνάτες πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και ξαναβάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε νερό, αρκετό για να καλύπτει το φαγητό. Δίνουμε μια δυνατή βράση, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μία ώρα και ένα τέταρτο.

Διαλύουμε τη μουστάρδα με τον χυμό λεμoνιού, ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακινώντας ελαφρά, ώστε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει ακόμα μία βράση. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10’ και σερβίρουμε.

Φωτογραφίες: Studio LM - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με το ε.π. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί θωρακίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, προσθέτουμε τις κυδωνάτες πατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και ξαναβάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το κοτόπουλο.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε νερό, αρκετό για να καλύπτει το φαγητό. Δίνουμε μια δυνατή βράση, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μία ώρα και ένα τέταρτο.

Βήμα 3

Διαλύουμε τη μουστάρδα με τον χυμό λεμoνιού, ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακινώντας ελαφρά, ώστε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει ακόμα μία βράση. Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10’ και σερβίρουμε.

Βήμα 4

Φωτογραφίες: Studio LM - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης