kotopoulo-milaneza

clock icon
1:40'

Κοτόπουλο μιλανέζα

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 3 καρότα καθαρισμένα
  • 1 κλαράκι σέλινο
  • 250γρ. ρύζι νυχάκι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 νεροπότηρα ζωμό από το βράσιμο του κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι κασέρι ψιλοτριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Μία συνταγή που έκανε μεγάλη καριέρα στα οικογενειακά τραπέζια στις δεκαετίας του ’60 και ’70. Αξίζει βέβαια να την φτιάχνεται και σήμερα, καθώς η νοστιμιά της είναι διαχρονική.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε δύο λίτρα νερό, ρίχνετε τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο. Πλένετε το κοτόπουλο και το βάζετε κι αυτό στην κατσαρόλα να βράσει. Αλατίζετε ελαφρά. Σε μία ώρα περίπου θα έχει γίνει μαλακό και τρυφερό. Τότε το βγάζετε σε πιατέλα, το κόβετε σε μερίδες αφαιρώντας όσα περισσότερα κόκαλα μπορείτε, του ρίχνετε ακόμα λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι και το περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Το σκεπάζετε με μια υφασμάτινη πετσέτα και το διατηρείτε ζεστό στους 50°C.
Σουρώνετε το ζουμί της κατσαρόλας και το φυλάτε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε δυόμισι νεροπότηρα ζωμό από το κοτόπουλο, το ρύζι και αλατοπιπερώνετε. Μόλις πάρει βράση το ρύζι χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να απορροφήσει όλο το ζωμό.
Όσο βράζει το ρύζι ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Αδειάζετε μέσα τα δύο ποτήρια ζωμό κοτόπουλου ανακατεύοντας δυνατά. Μόλις πήξει η σάλτσα την αποσύρετε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο και το κασέρι.
Σερβίρετε το φαγητό στα πιάτα βάζοντας από μια μερίδα κοτόπουλο, ένα φλιτζάνι τσαγιού αναποδογυρισμένο πιλάφι και περιχύνετε και τα δύο με κάμποσες κουταλιές από τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε δύο λίτρα νερό, ρίχνετε τα καρότα, το κρεμμύδι και το σέλινο. Πλένετε το κοτόπουλο και το βάζετε κι αυτό στην κατσαρόλα να βράσει. Αλατίζετε ελαφρά. Σε μία ώρα περίπου θα έχει γίνει μαλακό και τρυφερό. Τότε το βγάζετε σε πιατέλα, το κόβετε σε μερίδες αφαιρώντας όσα περισσότερα κόκαλα μπορείτε, του ρίχνετε ακόμα λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι και το περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Το σκεπάζετε με μια υφασμάτινη πετσέτα και το διατηρείτε ζεστό στους 50°C.

Βήμα 2

Σουρώνετε το ζουμί της κατσαρόλας και το φυλάτε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 3

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνετε δυόμισι νεροπότηρα ζωμό από το κοτόπουλο, το ρύζι και αλατοπιπερώνετε. Μόλις πάρει βράση το ρύζι χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να απορροφήσει όλο το ζωμό.

Βήμα 4

Όσο βράζει το ρύζι ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Αδειάζετε μέσα τα δύο ποτήρια ζωμό κοτόπουλου ανακατεύοντας δυνατά. Μόλις πήξει η σάλτσα την αποσύρετε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο και το κασέρι.

Βήμα 5

Σερβίρετε το φαγητό στα πιάτα βάζοντας από μια μερίδα κοτόπουλο, ένα φλιτζάνι τσαγιού αναποδογυρισμένο πιλάφι και περιχύνετε και τα δύο με κάμποσες κουταλιές από τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb