Kotopoulo-Piccata-220712_0554
clock icon
60'

Κοτόπουλο Πικάτα του Cucina Caruso

Υλικά

  • Υλικά για 4 άτομα
  • 2 στήθη κοτόπουλου (600 γρ.)
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. +25 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 150 ml. ζωμό κότας
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι, τον χυμό του και φέτες από άλλο μισό λεμόνι
  • 4 κ.σ. κάππαρη, ξεπλυμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Προαιρετικά: 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη

Το κοτόπουλο πικάτα είναι μια διάσημη Ιταλο-Αμερικάνικη συνταγή με βελούδινη σάλτσα λεμονιού που την ζωντανεύει η αλμύρα της κάππαρης, απλόχερα ριγμένης στο τελείωμα της μαγειρικής. Είναι μια απ’ τις λίγες καθημερινές συνταγές με στήθος κοτόπουλου που αυτό βγαίνει εύκολα ζουμερό και μαγειρεύεται πολύ γρήγορα.

Ετοιμάστε το κοτόπουλο: Κόψτε το κάθε στήθος οριζόντια ώστε να βγουν δύο «ίδια» κομμάτια με το μισό πάχος του αρχικού ώστε να μπορούν να μαγειρευτούν πιο γρήγορα. Αν χρειαστεί, χτυπήστε το κομμένο φιλέτο να πλατύνει. Αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια αλευρώστε καλά.

Σοτάρετε το κοτόπουλο: Βάλτε στο τηγάνι σας το ελαιόλαδο να κάψει σε υψηλή ένταση και προσθέστε τα 25 γρ. βούτυρο. Όταν λιώσει και έχει πάρει θερμοκρασία βάλτε σταδιακά όσα αλευρωμένα φιλέτα του κοτόπουλου χωράνε άνετα στο τηγάνι σας, να σοταριστούν καλά (περί τα 4’ ανά πλευρά) ώστε να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάλτε τα  σοταρισμένα φιλέτα σε μια πιατέλα όταν είναι έτοιμα και συμπληρώστε το τηγάνι με τα υπόλοιπα φιλέτα για να σοταριστούν με τη σειρά τους. Όταν όλα τα φιλέτα έχουν σοταριστεί κατεβάστε την ένταση στο μάτι απ’ το 9 στο 6.

Ετοιμάστε τη σάλτσα και ολοκληρώστε: Ρίξτε στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο (25γρ.) και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά. Συμπληρώστε με τις φέτες και τον χυμό λεμονιού και τέλος , τον ζωμό κότας και με τη σπάτουλα μαζέψτε απ’ τον πάτο του τηγανιού ό,τι τυχόν έχει κολλήσει ώστε να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Μόλις η σάλτσα βράσει περί το ένα λεπτό, προσθέστε πίσω στο τηγάνι τα φιλέτα για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να πάρουν τη νοστιμιά της σάλτσας. Στα περίπου2-3 λεπτά που η σάλτσα έχει μειωθεί σε όγκο αλλά πήξει ελαφρά σε υφή προσθέστε τη κάππαρη. Ανακατέψτε, αφήστε άλλα 2 λεπτά στο τηγάνι και σβήστε το μάτι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάστε το κοτόπουλο: Κόψτε το κάθε στήθος οριζόντια ώστε να βγουν δύο «ίδια» κομμάτια με το μισό πάχος του αρχικού ώστε να μπορούν να μαγειρευτούν πιο γρήγορα. Αν χρειαστεί, χτυπήστε το κομμένο φιλέτο να πλατύνει. Αλατοπιπερώστε και στη συνέχεια αλευρώστε καλά.

Βήμα 2

Σοτάρετε το κοτόπουλο: Βάλτε στο τηγάνι σας το ελαιόλαδο να κάψει σε υψηλή ένταση και προσθέστε τα 25 γρ. βούτυρο. Όταν λιώσει και έχει πάρει θερμοκρασία βάλτε σταδιακά όσα αλευρωμένα φιλέτα του κοτόπουλου χωράνε άνετα στο τηγάνι σας, να σοταριστούν καλά (περί τα 4’ ανά πλευρά) ώστε να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάλτε τα  σοταρισμένα φιλέτα σε μια πιατέλα όταν είναι έτοιμα και συμπληρώστε το τηγάνι με τα υπόλοιπα φιλέτα για να σοταριστούν με τη σειρά τους. Όταν όλα τα φιλέτα έχουν σοταριστεί κατεβάστε την ένταση στο μάτι απ’ το 9 στο 6.

Βήμα 3

Ετοιμάστε τη σάλτσα και ολοκληρώστε: Ρίξτε στο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο (25γρ.) και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά. Συμπληρώστε με τις φέτες και τον χυμό λεμονιού και τέλος , τον ζωμό κότας και με τη σπάτουλα μαζέψτε απ’ τον πάτο του τηγανιού ό,τι τυχόν έχει κολλήσει ώστε να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Μόλις η σάλτσα βράσει περί το ένα λεπτό, προσθέστε πίσω στο τηγάνι τα φιλέτα για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να πάρουν τη νοστιμιά της σάλτσας. Στα περίπου2-3 λεπτά που η σάλτσα έχει μειωθεί σε όγκο αλλά πήξει ελαφρά σε υφή προσθέστε τη κάππαρη. Ανακατέψτε, αφήστε άλλα 2 λεπτά στο τηγάνι και σβήστε το μάτι.