kotopoulo-chasseur_220921_0601
clock icon
1:40'

Κοτόπουλο Σασέρ (Chasseur)

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κοτόπουλο σε φιλεταρισμένα κομμάτια
  • 250 γρ. μανιτάρια agaricus κομμένα στα 4
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 ml κρασί (100ml +100ml)
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 15 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Για τη sauce Espagnole

  • Η καρκάσα του κοτόπουλου και κόκκαλα
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 καρότο, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 Bouquet garni (δάφνη, θυμάρι, μαϊντανός, δεντρολίβανο)
  • 2 κουτ. σούπας τοματοπολτό
  • 750 ml ζωμό βοδινού

Το κοτόπουλο Chasseur (του κυνηγού) , είναι μια κλασική Γαλλική συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια σε πυκνή σάλτσα, που συνδέεται με την Ιταλική cacciatore. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν οι κυνηγοί γυρνούσαν σπίτι στο δρόμο μάζευαν και μερικά μανιτάρια που θα χρησιμοποιούσαν στη συνέχεια στη μαγειρική. Το κοτόπουλο Σασέρ είναι μια σχετικά εύκολη αλλά εντυπωσιακά νόστιμη συνταγή με έντονο χαρακτήρα, που σηκώνει καλό κρασί και καλή παρέα να την απολαύσεις.

Προετοιμάστε τα υλικά: Φτιάξτε τον ζωμό βοδινού ανακατεύοντας 2 κ.σ. υγρού ζωμού βραστού νερού. Κόψτε το πράσο και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Ετοιμάστε το μπουκέ γκαρνί δένοντας με σπάγκο δυο φύλλα δάφνης με μερικά κλαδάκια θυμάρι, δεντρολίβανο και μαϊντανό. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και αφού καθαρίσετε τα μανιτάρια απ’ τα χώματα, κόψτε τα στα 4.

Φτιάξτε σάλτσα Εσπανιόλ: Βάλτε τη καρκάσα και τα κόκαλα σε μια κατσαρόλα σε μεσαία ένταση. Προσθέστε το πράσο, το καρότο , το μπουκέ γκαρνί, τον τοματοπολτό και τον ζωμό. Μόλις πάρει βρασμό, χαμηλώστε την ένταση και σκεπάστε να βράσει για 30’. Στη συνέχεια βγάλτε και πετάξτε τη καρκάσα και το μπουκέ γκαρνί και σουρώστε το ζωμό που έμεινε, πετώντας και τα λαχανικά. Ο ζωμός αυτός είναι η βάση της σάλτσας εσπανιόλ που θα χρησιμοποιηθεί στη συνταγή.

Σοτάρετε το κοτόπουλο και σβήστε με κρασί: Βάλτε λίγο αλατοπίπερο στο αλεύρι σε ένα μπολ και αλευρώστε σταδιακά όλα τα κομμάτια κοτόπουλου. Σε πλατιά κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο να λιώσει και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρετε σε δυο δόσεις όλα τα αλευρωμένα κομμάτια του κοτόπουλου να πάρουν χρώμα. Στο τέλος βάλτε τα όλα μαζί και σβήστε με 100ml. κρασί. Μόλις εξατμιστεί, αφαιρέστε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μπολ για να τα ξαναχρησιμοποιήσετε σε λίγο.

Σοτάρετε τα μανιτάρια: Στη κατσαρόλα που αφαιρέσατε το κοτόπουλο θα προσθέσετε τα μανιτάρια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και θα ανακατώσετε. Μόλις ρουφήξουν το βούτυρο, θα προσθέσετε και 2 κουταλιές γλυκού αλεύρι και θα τ’ ανακατέψετε. Θα σβήσετε με κρασί και αφού φύγει ο πολύς ατμός θα προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Προσθέστε ζωμό και κοτόπουλο: Προσθέστε πίσω στη κατσαρόλα τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου, τον ζωμό (σάλτσα Εσπανιόλ) και αλατοπιπερώστε. Αφήστε την ένταση χαμηλά (3/9) κλείστε τη κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει το φαγητό για 30’ περίπου (υπολογίστε 40’ αν έχετε αφήσει τα μπούτια με τα κόκαλα). Κάθε τόσο όμως, πρέπει να ελέγχετε μήπως η σάλτσα έχει πήξει πολύ και αρχίζει το φαγητό να κολλάει στο πάτο, οπότε και θα προσθέσετε λίγο βραστό νερό για να αραιώσει προσωρινά η σάλτσα μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και θα ανακατεύετε. Στα τελευταία λεπτά, αφήστε το καπάκι ανοιχτό για να πήζει η σάλτσα καθώς φεύγουν άνετα οι υδρατμοί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάστε τα υλικά: Φτιάξτε τον ζωμό βοδινού ανακατεύοντας 2 κ.σ. υγρού ζωμού βραστού νερού. Κόψτε το πράσο και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Ετοιμάστε το μπουκέ γκαρνί δένοντας με σπάγκο δυο φύλλα δάφνης με μερικά κλαδάκια θυμάρι, δεντρολίβανο και μαϊντανό. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και αφού καθαρίσετε τα μανιτάρια απ’ τα χώματα, κόψτε τα στα 4.

Βήμα 2

Φτιάξτε σάλτσα Εσπανιόλ: Βάλτε τη καρκάσα και τα κόκαλα σε μια κατσαρόλα σε μεσαία ένταση. Προσθέστε το πράσο, το καρότο , το μπουκέ γκαρνί, τον τοματοπολτό και τον ζωμό. Μόλις πάρει βρασμό, χαμηλώστε την ένταση και σκεπάστε να βράσει για 30’. Στη συνέχεια βγάλτε και πετάξτε τη καρκάσα και το μπουκέ γκαρνί και σουρώστε το ζωμό που έμεινε, πετώντας και τα λαχανικά. Ο ζωμός αυτός είναι η βάση της σάλτσας εσπανιόλ που θα χρησιμοποιηθεί στη συνταγή.

Βήμα 3

Σοτάρετε το κοτόπουλο και σβήστε με κρασί: Βάλτε λίγο αλατοπίπερο στο αλεύρι σε ένα μπολ και αλευρώστε σταδιακά όλα τα κομμάτια κοτόπουλου. Σε πλατιά κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο να λιώσει και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Σοτάρετε σε δυο δόσεις όλα τα αλευρωμένα κομμάτια του κοτόπουλου να πάρουν χρώμα. Στο τέλος βάλτε τα όλα μαζί και σβήστε με 100ml. κρασί. Μόλις εξατμιστεί, αφαιρέστε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μπολ για να τα ξαναχρησιμοποιήσετε σε λίγο.

Βήμα 4

Σοτάρετε τα μανιτάρια: Στη κατσαρόλα που αφαιρέσατε το κοτόπουλο θα προσθέσετε τα μανιτάρια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και θα ανακατώσετε. Μόλις ρουφήξουν το βούτυρο, θα προσθέσετε και 2 κουταλιές γλυκού αλεύρι και θα τ’ ανακατέψετε. Θα σβήσετε με κρασί και αφού φύγει ο πολύς ατμός θα προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 5

Προσθέστε ζωμό και κοτόπουλο: Προσθέστε πίσω στη κατσαρόλα τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου, τον ζωμό (σάλτσα Εσπανιόλ) και αλατοπιπερώστε. Αφήστε την ένταση χαμηλά (3/9) κλείστε τη κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει το φαγητό για 30’ περίπου (υπολογίστε 40’ αν έχετε αφήσει τα μπούτια με τα κόκαλα). Κάθε τόσο όμως, πρέπει να ελέγχετε μήπως η σάλτσα έχει πήξει πολύ και αρχίζει το φαγητό να κολλάει στο πάτο, οπότε και θα προσθέσετε λίγο βραστό νερό για να αραιώσει προσωρινά η σάλτσα μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και θα ανακατεύετε. Στα τελευταία λεπτά, αφήστε το καπάκι ανοιχτό για να πήζει η σάλτσα καθώς φεύγουν άνετα οι υδρατμοί.