Puttanesca chicken traybake
clock icon
1:10'

Κοτόπουλο στον φούρνο με κόκκινο κρασί, ντοματίνια και ελιές

Υλικά

  • 8 μπουτάκια κοτόπουλου
  • 3 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 150 γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
  • 500 γρ. ντοματίνια
  • 2 πιπεριές κόκκινες, σε λωρίδες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες, καθαρισμένες
  • 1 κουτ.γλυκού κύμινο σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορους
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
  • 250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 μικρή χούφτα μαϊντανό

Ετοιμάζουμε λαχταριστά μπουτάκια κοτόπουλου και τα ψήνουμε στον φούρνο με κόκκινο κρασί, ελιές και ντοματίνια. Σερβίρουμε με ρύζι ή ζυμαρικά για ένα ξεχωριστό καθημερινό γεύμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ρίχνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου μαζί με τα κρεμμύδια, τις ελιές, τα ντοματίνια και τις πιπεριές σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό του λεμονιού. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μέτριο ταψί. Ρίχνουμε μέσα τις σκελίδες σκόρδου, το θυμάρι, το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 40 λεπτά, γυρίζοντας το κοτόπουλο και από την άλλη πλευρά στα πρώτα 20΄.
Ξεφουρνίζουμε το φαγητό, το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά, το πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αν θέλουμε με κριθαράκι ή λιγκουίνι.

Φωτογραφία: Sean Calitz Mike English, Ant Duncan, Kris Kirkham

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Ρίχνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου μαζί με τα κρεμμύδια, τις ελιές, τα ντοματίνια και τις πιπεριές σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό του λεμονιού. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2

Αδειάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μέτριο ταψί. Ρίχνουμε μέσα τις σκελίδες σκόρδου, το θυμάρι, το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 40 λεπτά, γυρίζοντας το κοτόπουλο και από την άλλη πλευρά στα πρώτα 20΄.
Ξεφουρνίζουμε το φαγητό, το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά, το πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αν θέλουμε με κριθαράκι ή λιγκουίνι.

Φωτογραφία: Sean Calitz Mike English, Ant Duncan, Kris Kirkham