koufeto-apo-milo-anoigma

clock icon
40'

Κουφέτο από τη Μήλο

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • ½ κιλό μέλι
  • 1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, χωρισμένα στη μέση
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Tips

  • Για να διαπιστώσετε αν έδεσε το σιρόπι ρίχνετε μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι. Αν η σταγόνα δεν απλώσει και μείνει κόμπος το γλυκό είναι έτοιμο.
  • Τα βάζα αποστειρώνονται αν τα αφήσετε καθαρά και ξεσκέπαστα για 10 λεπτά σε ζεστό φούρνο στους 100οC.

Αυτό το γλυκό του κουταλιού σερβίρεται στη Μήλο παραδοσιακά στους γάμους. Έχει φίνα γεύση και απαλό άρωμα, με τα υλικά του να επιπλέουν σε χρυσαφένιο μίγμα!

Τρίβετε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή την κόβετε σε μπαστουνάκια όπως τις τηγανητές πατάτες ή σε μικρούς κύβους. Τη στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τη στύβετε καλά.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και βράζετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε το μέλι και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνετε την κολοκύθα και τη βράζετε σε δυνατή φωτιά, με ξεσκέπαστη πάντα την κατσαρόλα μέχρι να δέσει το σιρόπι, ξαφρίζοντας όσες φορές χρειαστεί. Προς το τέλος, προσθέτετε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε να κρυώσει το γλυκό και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρίβετε την κολοκύθα στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή την κόβετε σε μπαστουνάκια όπως τις τηγανητές πατάτες ή σε μικρούς κύβους. Τη στραγγίζετε σε σουρωτήρι και τη στύβετε καλά.

Βήμα 2

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και βράζετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε το μέλι και όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνετε την κολοκύθα και τη βράζετε σε δυνατή φωτιά, με ξεσκέπαστη πάντα την κατσαρόλα μέχρι να δέσει το σιρόπι, ξαφρίζοντας όσες φορές χρειαστεί. Προς το τέλος, προσθέτετε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε να κρυώσει το γλυκό και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb