psito kounoupidi-anoigma
clock icon
45'

Κουνουπίδι στον φούρνο με 4 τυριά και πέστο λιαστής ντομάτας

Υλικά

  • 400 γρ. κουνουπίδι, σε μπουκίτσες
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 κουτ. σούπας πολτό λιαστής ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
  • 40 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 40 γρ. τυρί φορμαέλα, τριμμένη
  • 40 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Όταν το κουνουπίδι συνδυάζεται με 4 διαφορετικά τυριά και λιαστή ντομάτα, το γευστικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Σε 1 λίτρο νερό βράζουμε το κουνουπίδι με μπόλικο αλάτι για 7-8΄. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (να σιγοβράσει) μαζί με το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, τον πολτό λιαστής ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα

Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε με σουρωτήρι και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με προσοχή για να μη λιώσει το κουνουπίδι και το αφήνουμε για περίπου 10΄ σε πολύ σιγανή φωτιά. Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε από πάνω τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό.

Styling: Έλενα Jeffrey- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε 1 λίτρο νερό βράζουμε το κουνουπίδι με μπόλικο αλάτι για 7-8΄. Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (να σιγοβράσει) μαζί με το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, τον πολτό λιαστής ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα

Βήμα 2

Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε με σουρωτήρι και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με προσοχή για να μη λιώσει το κουνουπίδι και το αφήνουμε για περίπου 10΄ σε πολύ σιγανή φωτιά. Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε από πάνω τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει. Τρώγεται ζεστό ή χλιαρό.

Styling: Έλενα Jeffrey- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: STUDIO M