MIKRES-kourampiedes-me-eleolado
clock icon
1:40'

Kουραμπιεδάκια με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Υλικά

  • 800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 500ml ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 σφηνάκι μπράντι
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 200γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
  • Για την επικάλυψη

  • 50ml ανθόνερο ή λικέρ μαστίχα
  • 250γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Ακούγεται παράξενο να φτιάξεις κουραμπιέδες με ελαιόλαδο, όμως είναι κάτι που συνηθίζεται, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Οι σοκολατένιοι ξεφεύγουν εντελώς από το κλασικούς, αλλά κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165οC και βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά σε κατσαρολάκι, χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Το ρίχνετε σε μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη, το μπράντι και τη βανίλια και ανακατεύετε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινίζοντάς τα σιγά σιγά από σήτα, ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Ενδιάμεσα προσθέτετε και τους κρόκους των αβγών. Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη (προσοχή δεν πρέπει να παραζυμωθεί) προσθέτετε τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα. Την αφήνετε να κρυώσει.
Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης, φροντίζοντας να περιλαμβάνονται μερικά κομμάτια από αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι, και τις πλάθετε σε μπαλάκια με μέγεθος μικρού καρυδιού.
Αραδιάζετε τα κουραμπιεδάκια στα ταψιά, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, όχι να ροδίσουν πολύ. Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.
Βρέχετε το χέρι σας με ανθόνερο ή λικέρ μαστίχας και ραντίζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και, αφού κρυώσει λίγο, βουτάτε τους μισούς κουραμπιέδες στη λιωμένη σοκολάτα και τους βγάζετε να στεγνώσουν σε χαρτί ψησίματος.
Τους υπόλοιπους τους ζαχαρώνετε κανονικά: Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψάκι ώστε να σκεπαστεί ο πάτος του. Αραδιάζετε εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζετε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τους κυλάτε πάνω στη ζάχαρη και τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη κάθε στρώση.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165οC και βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί πολύ καλά σε κατσαρολάκι, χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Το ρίχνετε σε μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη, το μπράντι και τη βανίλια και ανακατεύετε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 2

Ρίχνετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινίζοντάς τα σιγά σιγά από σήτα, ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα να ενωθεί το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Ενδιάμεσα προσθέτετε και τους κρόκους των αβγών. Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη (προσοχή δεν πρέπει να παραζυμωθεί) προσθέτετε τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη σας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται σχετικά εύκολα. Την αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 3

Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης, φροντίζοντας να περιλαμβάνονται μερικά κομμάτια από αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι, και τις πλάθετε σε μπαλάκια με μέγεθος μικρού καρυδιού.

Βήμα 4

Αραδιάζετε τα κουραμπιεδάκια στα ταψιά, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και τους πιέζετε ελαφρά να πλατύνουν. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, όχι να ροδίσουν πολύ. Ξεφουρνίζετε τους κουραμπιέδες και αφήνετε να κρυώσουν. Μην προσπαθήσετε να τους μετακινήσετε από το ταψί αν δεν κρυώσουν εντελώς γιατί θα διαλυθούν.

Βήμα 5

Βρέχετε το χέρι σας με ανθόνερο ή λικέρ μαστίχας και ραντίζετε ελαφρά τους κουραμπιέδες. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και, αφού κρυώσει λίγο, βουτάτε τους μισούς κουραμπιέδες στη λιωμένη σοκολάτα και τους βγάζετε να στεγνώσουν σε χαρτί ψησίματος.

Βήμα 6

Τους υπόλοιπους τους ζαχαρώνετε κανονικά: Κοσκινίζετε ζάχαρη άχνη σε ένα βαθύ ταψάκι ώστε να σκεπαστεί ο πάτος του. Αραδιάζετε εκεί πάνω τους κουραμπιέδες τον ένα δίπλα στον άλλο αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοσκινίζετε από πάνω με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Τους κυλάτε πάνω στη ζάχαρη και τους μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος κάνοντας στρώσεις, πασπαλίζοντας πάλι με ζάχαρη άχνη κάθε στρώση.