kourampiedes-me-marathosporo
clock icon
30'

Κουραμπιέδες με μαραθόσπορο, κράνα, ούζο και λευκή σοκολάτα

Υλικά

    Για τους κουραμπιέδες

  • 350γρ. βούτυρο
  • 250γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • 150γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100γρ. ούζο
  • 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους σπασμένους
  • 20γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150γρ. κράνα (κράνμπερις)
  • 150γρ. σταγόνες λευκής σοκολάτας
  • 100γρ. κουκουνάρι
  • 250γρ. αμύγδαλο λευκό, χοντροκομμένο
  • Για την επικάλυψη

  • ζάχαρη άχνη
  • μαραθόσπορους σπασμένους

Tips

  • Το σωστό βούτυρο για τον κουραμπιέ είναι το πρόβειο. Είναι λίγο βαρύ αλλά εκεί βασίζεται το υπέροχο άρωμά του.
  • Το βούτυρο το χτυπάτε πάντα με την άχνη. Όσο πιο πολύ χτυπάτε το μίγμα, τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες. Ιδανικά χρειάζεται χτύπημα 15 λεπτά.

Κουραμπιέδες έχουμε δοκιμάσει πολλούς. Αλλά κουραμπιέδες με ούζο, μαραθόσπορο και κράνα πρώτη φορά! Αρωματικοί, πλούσιοι, δεν θέλεις να σταματήσεις! (Όχι, πως θα σταματούσε, δηλαδή, κανείς!)

Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα βούτυρα με τη ζάχαρη, για 10-15 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα, προσθέτετε το ούζο και συνεχίζετε. Βάζετε γάντζο στο μίξερ, προσθέτετε το μαραθόσπορο, το μπέικιν πάουντερ, τα κράνα, τις σταγόνες λευκής σοκολάτας, το κουκουνάρι, το αμύγδαλο και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα, ενώ σιγά-σιγά προσθέτετε το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι ελαφρώς τριφτή.
Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο, τη δουλεύετε λίγο με τα χέρια και στη συνέχεια, την ανοίγετε με τον πλάστη σε πάχος 1 εκ. και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 15 γρ. το καθένα.
Στρώνετε τους κουραμπιέδες σε ταψιά με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν, να πάρουν λίγο χρώμα και να κάνουν ρωγμές.
Βγάζετε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνετε να κρυώσουν. Πανάρετε με ζάχαρη άχνη και στρώνετε σε πιατέλες. Μόλις ολοκληρώνετε κάθε σειρά πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με σπασμένο μαραθόσπορο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα βούτυρα με τη ζάχαρη, για 10-15 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Χαμηλώνετε την ταχύτητα, προσθέτετε το ούζο και συνεχίζετε. Βάζετε γάντζο στο μίξερ, προσθέτετε το μαραθόσπορο, το μπέικιν πάουντερ, τα κράνα, τις σταγόνες λευκής σοκολάτας, το κουκουνάρι, το αμύγδαλο και ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα, ενώ σιγά-σιγά προσθέτετε το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να είναι ελαφρώς τριφτή.

Βήμα 2

Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο, τη δουλεύετε λίγο με τα χέρια και στη συνέχεια, την ανοίγετε με τον πλάστη σε πάχος 1 εκ. και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 15 γρ. το καθένα.

Βήμα 3

Στρώνετε τους κουραμπιέδες σε ταψιά με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν, να πάρουν λίγο χρώμα και να κάνουν ρωγμές.

Βήμα 4

Βγάζετε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνετε να κρυώσουν. Πανάρετε με ζάχαρη άχνη και στρώνετε σε πιατέλες. Μόλις ολοκληρώνετε κάθε σειρά πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη άχνη ανακατεμένη με σπασμένο μαραθόσπορο.