KRANIDIOTIKO KOTOPOYLO ME FIRIKIA olive magazine.gr

clock icon
2:15'

Κρανιδιώτικο κοτόπουλο με φιρίκια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο χωριάτικο (2½ κιλά περίπου) ολόκληρο, πλυμένο, καλά καθαρισμένο
  • 2-3 φιρίκια μικρά, με τη φλούδα, πλυμένα και κομμένα στη μέση
  • 5-6 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 ντομάτα μικρή, ώριμη
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ξεφλουδισμένο
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Λένε ότι το φιρίκι «κόβει» την έντονη μυρωδιά του χωριάτικου κοτόπουλου και επιπλέον δίνει μια ξεχωριστή νοστιμιά στο φαγητό. Το κρανιδιώτικο κοτόπουλο μας παραδόθηκε σαν μια από τις πιο πετυχημένες οικογενειακές συνταγές.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σκουπίζετε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, το τοποθετείτε σε γάστρα ή πήλινο ταβά με καπάκι και το αλείφετε μέσα κι έξω με το μισό χυμό λεμονιού. Το πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τοποθετείτε στην κοιλιά του κοτόπουλου τα μισά από τα κομμένα φιρίκια, το κρεμμύδι ολόκληρο και την ντομάτα χαραγμένη στα τέσσερα.
Πασπαλίζετε τις πατάτες με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τις τοποθετείτε στη γάστρα, γύρω από το κοτόπουλο, μαζί με τα υπόλοιπα φιρίκια. Ανακατεύετε τον διαλυμένο πελτέ με το λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι και περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Προσθέτετε στη γάστρα ένα φλιτζάνι νερό και τη σκεπάζετε.
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά, αλείφοντάς το κατά διαστήματα με τον ζωμό του. Ξεσκεπάζετε το φαγητό και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρετε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα ή τον ταβά. Το κόβετε σε μερίδες και το μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτοντας πατάτες και φιρίκια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σκουπίζετε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, το τοποθετείτε σε γάστρα ή πήλινο ταβά με καπάκι και το αλείφετε μέσα κι έξω με το μισό χυμό λεμονιού. Το πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τοποθετείτε στην κοιλιά του κοτόπουλου τα μισά από τα κομμένα φιρίκια, το κρεμμύδι ολόκληρο και την ντομάτα χαραγμένη στα τέσσερα.

Βήμα 2

Πασπαλίζετε τις πατάτες με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τις τοποθετείτε στη γάστρα, γύρω από το κοτόπουλο, μαζί με τα υπόλοιπα φιρίκια. Ανακατεύετε τον διαλυμένο πελτέ με το λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι και περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Προσθέτετε στη γάστρα ένα φλιτζάνι νερό και τη σκεπάζετε.

Βήμα 3

Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά, αλείφοντάς το κατά διαστήματα με τον ζωμό του. Ξεσκεπάζετε το φαγητό και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρετε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα ή τον ταβά. Το κόβετε σε μερίδες και το μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτοντας πατάτες και φιρίκια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey