KREATOPITAKIA-ME-TYRI-KAI-AROMATIKA
clock icon
1:50'

Κρεατοπιτάκια με τυρί και αρωματικά

Υλικά

  • 1 πακέτο ζύμη κουρού
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 100γρ. τυρί κρέμα
  • 100γρ. γραβιέρα ψιλοτριμμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή κάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Τα μυρωδικά κάνουν αυτά τα πιτάκια πραγματικά ακαταμάχητα…

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε συνέχεια, ρίχνετε το κουκουνάρι και, πριν προφτάσει να ροδίσει το κρεμμύδι. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και ανακατεύετε καλά τα υλικά μέχρι να σκουρύνει ο κιμάς.
Σβήνετε με το λευκό κρασί, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς και να γίνει τρυφερός.
Πασπαλίζετε με την πάπρικα και το κάρι. Ρίχνετε μέσα τον άνηθο και το δυόσμο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Βγάζετε τον κιμά από τη φωτιά και τον αφήνετε να κρυώσει. Ρίχνετε το τυρί κρέμα και τη γραβιέρα και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ανοίγετε τα φύλλα κουρού και κόβετε στρογγυλούς δίσκους όσο η περίμετρος ενός κανονικού φλιτζανιού του τσαγιού. Στη μέση κάθε δίσκου βάζετε από μια γενναία κουταλιά σούπας γέμιση. Αναδιπλώνετε το φύλλο για να γίνει το πιτάκι μισοφέγγαρο, βρέχετε τις άκρες του και πατάτε με πιρούνι για να ενωθούν. Αραδιάζετε ένα ένα τα πιτάκια σε ταψί.
Όταν τελειώσουν τα υλικά και γεμίσει το ταψί με πιτάκια, τα αλείφετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου και μέχρι τα πιτάκια να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Σερβίρονται ζεστά μαζί με ένα ποτηράκι ούζο με παγάκια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε συνέχεια, ρίχνετε το κουκουνάρι και, πριν προφτάσει να ροδίσει το κρεμμύδι. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και ανακατεύετε καλά τα υλικά μέχρι να σκουρύνει ο κιμάς.

Βήμα 2

Σβήνετε με το λευκό κρασί, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς και να γίνει τρυφερός.

Βήμα 3

Πασπαλίζετε με την πάπρικα και το κάρι. Ρίχνετε μέσα τον άνηθο και το δυόσμο, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Βήμα 4

Βγάζετε τον κιμά από τη φωτιά και τον αφήνετε να κρυώσει. Ρίχνετε το τυρί κρέμα και τη γραβιέρα και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ανοίγετε τα φύλλα κουρού και κόβετε στρογγυλούς δίσκους όσο η περίμετρος ενός κανονικού φλιτζανιού του τσαγιού. Στη μέση κάθε δίσκου βάζετε από μια γενναία κουταλιά σούπας γέμιση. Αναδιπλώνετε το φύλλο για να γίνει το πιτάκι μισοφέγγαρο, βρέχετε τις άκρες του και πατάτε με πιρούνι για να ενωθούν. Αραδιάζετε ένα ένα τα πιτάκια σε ταψί.

Βήμα 6

Όταν τελειώσουν τα υλικά και γεμίσει το ταψί με πιτάκια, τα αλείφετε με μπόλικο ελαιόλαδο. Ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου και μέχρι τα πιτάκια να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα. Σερβίρονται ζεστά μαζί με ένα ποτηράκι ούζο με παγάκια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb