clock icon
1:30'

Κρεμ καραμελέ από τον Στέλιο Παρλιάρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Υλικά

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό  
  • Για την κρέμα:
  • 600 γρ. γάλα
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 6 αυγά
  • 4 κροκοι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • φλοίδες από 1 λεμόνι

Το πορτοκάλι δίνει στην καραμέλα μια ξεχωριστή γεύση και επιπλέον αρώματα σε ένα φίνο γλυκό με τέλεια υφή.

Καραμέλα: Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε έως ότου γίνει μία σκούρα καραμέλα. Αδειάζουμε αμέσως από λίγη καραμέλα σε φορμάκια της κρεμ καραμελέ.

Κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα με τις φλοίδες από το λεμόνι (δεν το αφήνουμε να βράσει). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε για 30 λεπτά να βγουν τα αρώματα των εσπεριδοειδών.

Ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά και τους κρόκους, ρίχνουμε μέσα σε αυτά το μείγμα του γάλακτος, ανακατεύουμε και σουρώνουμε.

Γεμίζουμε τα φορμάκια πάνω από την καραμέλα, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με νερό και ψήνουμε σε μπεν μαρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 130°C για 45 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζουμε με ένα πολύ λεπτό μαχαίρι και αν τραβήξουμε καραμέλα, είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας και σερβίρουμε.

Tip: Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο για 1-2 ημέρες προτού το σερβίρουμε έτσι ώστε η καραμέλα να λιώσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καραμέλα: Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε έως ότου γίνει μία σκούρα καραμέλα. Αδειάζουμε αμέσως από λίγη καραμέλα σε φορμάκια της κρεμ καραμελέ.

Βήμα 2

Κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα με τις φλοίδες από το λεμόνι (δεν το αφήνουμε να βράσει). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε για 30 λεπτά να βγουν τα αρώματα των εσπεριδοειδών.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά και τους κρόκους, ρίχνουμε μέσα σε αυτά το μείγμα του γάλακτος, ανακατεύουμε και σουρώνουμε.

Βήμα 4

Γεμίζουμε τα φορμάκια πάνω από την καραμέλα, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με νερό και ψήνουμε σε μπεν μαρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 130°C για 45 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Δοκιμάζουμε με ένα πολύ λεπτό μαχαίρι και αν τραβήξουμε καραμέλα, είναι έτοιμο. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά, ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας και σερβίρουμε.

Βήμα 6

Tip: Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο για 1-2 ημέρες προτού το σερβίρουμε έτσι ώστε η καραμέλα να λιώσει.