krepes me spanaki tyri kai lefki saltsa exo
clock icon
1:45'

Κρέπες με σπανάκι, τυρί και λευκή σάλτσα

Υλικά

    Για τις κρέπες

  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λειωμένο
  • 2 αβγά
  • λίγο αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο
  • Για τη γέμιση

  • 350γρ. σπανάκι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ¾ φλιτζανιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σος

  • 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος για μαγειρική
  • 1 ½ φλιτζάνι γραβιέρα χοντροτριμμένη
  • πιπέρι λευκό

Η κρέπα εκτός από καταπληκτικό street food για μεταμεσονύχτιες ορέξεις, είναι και πρώτης τάξεως πίτα μέσα στην οποία μπορείτε να τυλίξετε τη γέμιση της επιλογής σας και να την ψήσετε στο φούρνο.

Χτυπάτε όλα τα υλικά του χυλού για τις κρέπες στο μπλέντερ κι αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα τηγανάκι διαμ. 14εκ. και το βάζετε να ζεσταθεί στη φωτιά. Έχοντας σαν μεζούρα ένα φλιτζάνι του καφέ ρίχνετε μίγμα για κρέπες στο καυτό τηγανάκι, γυρίζοντας κυκλικά τηγάνι ώστε να πάει παντού. Αφού ψηθεί η κρέπα από τη μια πλευρά, γυρίζετε να ψηθεί κι από την άλλη. Συνεχίζετε μέχρι να ψήσετε όλες τις κρέπες και από τις δύο πλευρές και τις φυλάτε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε μέχρι να μαραθεί και να στεγνώσει εντελώς από τα υγρά του. Καλού κακού το σουρώνετε. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Μόλις κρυώσει το σπανάκι προσθέτετε το τριμμένο τυρί.
Σε κάθε κρέπα βάζετε από 1 μεγάλη κουταλιά γέμιση και την τυλίγετε σε ρολό και τοποθετείτε το κάθε ρολό σε ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν όλες οι κρέπες και η γέμιση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε το τυρί. Ανακατεύετε καλά και πιπερώνετε. Περιχύνετε τις κρέπες και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά με σκεπασμένο το ταψί με μια λαδόκολλα. Στο τέλος βγάζετε τη λαδόκολλα και ψήνετε για 5 λεπτά ακόμα στο γκριλ.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε όλα τα υλικά του χυλού για τις κρέπες στο μπλέντερ κι αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Βουτυρώνετε ελαφρά ένα τηγανάκι διαμ. 14εκ. και το βάζετε να ζεσταθεί στη φωτιά. Έχοντας σαν μεζούρα ένα φλιτζάνι του καφέ ρίχνετε μίγμα για κρέπες στο καυτό τηγανάκι, γυρίζοντας κυκλικά τηγάνι ώστε να πάει παντού. Αφού ψηθεί η κρέπα από τη μια πλευρά, γυρίζετε να ψηθεί κι από την άλλη. Συνεχίζετε μέχρι να ψήσετε όλες τις κρέπες και από τις δύο πλευρές και τις φυλάτε σε πιατέλα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε μέχρι να μαραθεί και να στεγνώσει εντελώς από τα υγρά του. Καλού κακού το σουρώνετε. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον άνηθο και ανακατεύετε. Μόλις κρυώσει το σπανάκι προσθέτετε το τριμμένο τυρί.

Βήμα 3

Σε κάθε κρέπα βάζετε από 1 μεγάλη κουταλιά γέμιση και την τυλίγετε σε ρολό και τοποθετείτε το κάθε ρολό σε ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσουν όλες οι κρέπες και η γέμιση. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε το τυρί. Ανακατεύετε καλά και πιπερώνετε. Περιχύνετε τις κρέπες και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά με σκεπασμένο το ταψί με μια λαδόκολλα. Στο τέλος βγάζετε τη λαδόκολλα και ψήνετε για 5 λεπτά ακόμα στο γκριλ.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb