MIKRI-kritharoto
clock icon
1:40'

Κριθαρότο με χταπόδι και κρασί Vinsanto

Υλικά

  • 1 πακέτο κριθαράκι
  • 1 χταπόδι (1-1,5 κιλό) φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ¾ φλιτζανιού κρασί γλυκό Vinsanto
  • 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1½ λίτρο καυτό νερό
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο με τη γλύκα του Vinsanto να δίνει στο χταπόδι μια απαράμιλλη νοστιμιά.

Αφαιρείτε το δόντι και τα μάτια του χταποδιού, ανοίγετε με μαχαίρι την κουκούλα, την πλένετε μέσα έξω και ξεπλένετε το χταπόδι. Βάζετε μια κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά και βάζετε μέσα το χταπόδι ολόκληρο. Αυτό θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνετε να βράσει στα υγρά του για 30 λεπτά περίπου.
Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι από μέσα, περνάτε το ζουμί του από ψιλό σουρωτήρι και κρατάτε 1 φλιτζάνι ζωμό. Κόβετε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια, αφαιρείτε τις εσωτερικές μεμβράνες από την κουκούλα και την ψιλοκόβετε.
Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το περισσότερο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Όταν γυαλίζουν προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθεί κι αυτό από το λάδι. 
Προσθέτετε το χταπόδι, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα φύλλα δάφνης, τα φέρνετε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προσθέτετε το μισό καυτό νερό, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση νερού και αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτετε το ζουμί που κρατήσατε από το βράσιμο του χταποδιού και το περισσότερο από το υπόλοιπο καυτό νερό. Συνεχίζετε το ανακάτεμα απαλά, πάντα σε χαμηλή φωτιά. 
Αφού απορροφήσει το κριθαράκι, το νερό και αρχίσει να μελώνει, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό κι αφήνετε το κριθαρότο πάνω στη φωτιά, να πάρει άλλη μια βράση, για 5 λεπτά περίπου, πάντοτε ανακατεύοντας. Στο τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε σε πιάτα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφαιρείτε το δόντι και τα μάτια του χταποδιού, ανοίγετε με μαχαίρι την κουκούλα, την πλένετε μέσα έξω και ξεπλένετε το χταπόδι. Βάζετε μια κατσαρόλα να κάψει σε δυνατή φωτιά και βάζετε μέσα το χταπόδι ολόκληρο. Αυτό θα αρχίσει να βγάζει τα υγρά του. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνετε να βράσει στα υγρά του για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε το χταπόδι από μέσα, περνάτε το ζουμί του από ψιλό σουρωτήρι και κρατάτε 1 φλιτζάνι ζωμό. Κόβετε τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια, αφαιρείτε τις εσωτερικές μεμβράνες από την κουκούλα και την ψιλοκόβετε.

Βήμα 3

Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το περισσότερο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά. Όταν γυαλίζουν προσθέτετε το κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθεί κι αυτό από το λάδι. 

Βήμα 4

Προσθέτετε το χταπόδι, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα φύλλα δάφνης, τα φέρνετε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Βήμα 5

Προσθέτετε το μισό καυτό νερό, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις το κριθαράκι απορροφήσει την πρώτη δόση νερού και αρχίσει να φουσκώνει, προσθέτετε το ζουμί που κρατήσατε από το βράσιμο του χταποδιού και το περισσότερο από το υπόλοιπο καυτό νερό. Συνεχίζετε το ανακάτεμα απαλά, πάντα σε χαμηλή φωτιά. 

Βήμα 6

Αφού απορροφήσει το κριθαράκι, το νερό και αρχίσει να μελώνει, προσθέτετε το υπόλοιπο νερό κι αφήνετε το κριθαρότο πάνω στη φωτιά, να πάρει άλλη μια βράση, για 5 λεπτά περίπου, πάντοτε ανακατεύοντας. Στο τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρετε σε πιάτα.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή