KROKETES MPAKALIAROY_slider
clock icon
45'

Κροκέτες μπακαλιάρου με κόκκινο αρωματικό κουρκούτι και σάλτσα κάππαρης

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο σε κομμάτια
  • Για το κουρκούτι

  • ½ κιλό ντομάτες τριμμένες
  • ½ κιλό κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένο
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη σάλτσα κάππαρης

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, σε κυβάκια

Tips

  • Αν σας περισσέψει κουρκούτι, ακόμα καλύτερα. Προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον για να γίνει πιο πηχτό και το τηγανίζετε ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά σε καυτό ελαιόλαδο. Οι ντοματοκεφτέδες σας θα βγουν υπέροχοι (οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες γίνονται με τα άνυδρα ντοματάκια του νησιού και χρειάζονται λιγότερο αλεύρι).
  • Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα φιλέτα μπακαλιάρου.

Οι κροκέτες μπακαλιάρου είναι ένας εξαιρετικός μεζές για το ούζο και το τσίπουρο, ενώ το ντοματένιο κουρκούτι θα του δώσει χρώμα και ξεχωριστή γεύση. Δείτε πώς να ξαρμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο ΕΔΩ.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα υλικά για το κουρκούτι, βάζοντας τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας αφράτος χυλός που θα πέφτει από το κουτάλι. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Αν στο μεταξύ βγάλει υγρά και αραιώσει, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Αλευρώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάτε στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από περιττά λάδια.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της σάλτσας κάππαρης και τη σερβίρετε με τον τηγανισμένο μπακαλιάρο. Συνοδεύετε το φαγητό με βραστές πατάτες.
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τα υλικά για το κουρκούτι, βάζοντας τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας αφράτος χυλός που θα πέφτει από το κουτάλι. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Αν στο μεταξύ βγάλει υγρά και αραιώσει, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα.

Βήμα 2

Αλευρώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάτε στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από περιττά λάδια.

Βήμα 3

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της σάλτσας κάππαρης και τη σερβίρετε με τον τηγανισμένο μπακαλιάρο. Συνοδεύετε το φαγητό με βραστές πατάτες.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Καφίρης - Food Styling: Έλενα Jeffrey