20190213191437_KARU

clock icon
55'

Λαχανικά με κάρι

Υλικά

  • 400γρ. μπρόκολο
  • 4 καρότα
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 200γρ. μανιτάρια
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κάρι
  • 1 πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας αρακά κατεψυγμένο
  • 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας ή ζωμό λαχανικών
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Παραλλαγή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λαχανικά με κάρι για να φτιάξετε παστίτσιο με λαζάνια. Θα κάνετε εναλλάξ στρώσεις με λαζάνια και λαχανικά μέσα σε ένα πυρίμαχο ταψί και θα ψήσετε το φαγητό στο φούρνο, αφού πρώτα το περιχύσετε με ζωμό λαχανικών.
  • Σημείωση: Το κάρι, χαρακτηριστικό κυρίως της ασιατικής κουζίνας, είναι μίγμα μπαχαρικών που κυκλοφορεί σε πάρα πολλές εκδοχές, ανάλογα με την περιοχή και τη χρήση του. Ταιριάζει με λαχανικά, κρέας και πουλερικά, αλλά και με θαλασσινά. Στην αγορά υπάρχουν έτοιμα μίγματα για καυτερό, μέτριο και απαλό κάρι.

Ένα υπέροχο συνοδευτικό με έθνικ χαρακτήρα για τα ψητά σας.

Κόβετε τα μανιτάρια σε λεπτές φετούλες και τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Καθαρίζετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε λωρίδες. Χωρίζετε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια. Κόβετε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την καυτερή πιπερίτσα και το κάρι για μερικά λεπτά.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά και το τζίντζερ και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά ακόμα.
Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το γάλα καρύδας, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά γιατί πρέπει να είναι λίγο al dente.
Τέλος, τα πασπαλίζετε με το μαϊντανό, τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα σερβίρετε με βρασμένο ρύζι basmati και γιαούρτι, ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και γλυκιά πάπρικα.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης, Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα μανιτάρια σε λεπτές φετούλες και τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Καθαρίζετε τις πιπεριές και τις κόβετε σε λωρίδες. Χωρίζετε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια. Κόβετε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την καυτερή πιπερίτσα και το κάρι για μερικά λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά και το τζίντζερ και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για μερικά λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το γάλα καρύδας, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά γιατί πρέπει να είναι λίγο al dente.

Βήμα 5

Τέλος, τα πασπαλίζετε με το μαϊντανό, τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα σερβίρετε με βρασμένο ρύζι basmati και γιαούρτι, ανακατεμένο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και γλυκιά πάπρικα.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης, Food Styling: Αντωνία Κατή