Laxanorizo me fasolia-anoigma
clock icon
40'

Λαχανόρυζο με φασόλια

Υλικά

  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. λάχανο, χοντροκομμένο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 κλωναράκια σέλερι, χοντροκομμένα
  • 200 γρ. φασόλια λευκά, βρασμένα
  • 200 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 250 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • 80 γρ. ρύζι γλασέ αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα (Προαιρετικά)
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • λίγο μπούκοβο

Tips

  • Μπορείτε να παραλείψετε την ντομάτα και να προσθέσετε 1 λεμόνι στο τέλος του μαγειρέματος.

Το λαχανόρυζο είναι ένα πολύ αγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο. Εδώ το εμπλουτίζουμε με βουτυράτα λευκά φασόλια, μπόλικο κόκκινο πιπέρι και έχουμε μια νέα εκδοχή του που θυμίζει Βόρεια Ελλάδα!

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο, το πράσο, το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα ντοματάκια, τον πελτέ, το κόκκινο πιπέρι, τον ζωμό και βράζουμε για 15΄ σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι.
Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10΄ ακόμη ή μέχρι να χυλώσει το λαχανόρυζο. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπούκοβο, προαιρετικά.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο, το πράσο, το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα ντοματάκια, τον πελτέ, το κόκκινο πιπέρι, τον ζωμό και βράζουμε για 15΄ σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10΄ ακόμη ή μέχρι να χυλώσει το λαχανόρυζο. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπούκοβο, προαιρετικά.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη