Το λαχανόρυζο είναι ένα πολύ αγαπημένο χειμωνιάτικο πιάτο. Εδώ το εμπλουτίζουμε με βουτυράτα λευκά φασόλια, μπόλικο κόκκινο πιπέρι και έχουμε μια νέα εκδοχή του που θυμίζει Βόρεια Ελλάδα!

Υλικά
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 400 γρ. λάχανο, χοντροκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κλωναράκια σέλερι, χοντροκομμένα
- 200 γρ. φασόλια λευκά, βρασμένα
- 200 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
- 1 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
- 250 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
- 80 γρ. ρύζι γλασέ αλάτι, μαύρο πιπέρι
- Για το σερβίρισμα (Προαιρετικά)
- λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- λίγο μπούκοβο
Tips
- Μπορείτε να παραλείψετε την ντομάτα και να προσθέσετε 1 λεμόνι στο τέλος του μαγειρέματος.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το λάχανο, το πράσο, το κρεμμύδι και το σέλερι μέχρι να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα ντοματάκια, τον πελτέ, το κόκκινο πιπέρι, τον ζωμό και βράζουμε για 15΄ σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι.Βήμα 2
Προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10΄ ακόμη ή μέχρι να χυλώσει το λαχανόρυζο. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μπούκοβο, προαιρετικά.Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη