lavraki anoigma-mikri
clock icon
30'

Λαβράκι με φρέσκα κρεμμυδάκια στον φούρνο

Υλικά

  • Μερίδες: 2
  • 2 τεμ. λαβράκια 300-400 γρ.
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 κόκκους πιπέρι
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 12 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια μέτρια
  • 4 μέτριες σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγο δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το λαβράκι μεταμορφώνεται στο άψε σβήσε σε ένα τέλειο καλοκαιρινό πιάτο. Ταιριάζει καταπληκτικά με ούζο και τσίπουρο και χαλαρό γεύμα σε αυλές, βεράντες και μπαλκόνια. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Mastrad Μαντολίνο Σετ 7τεμ.

Ανοξείδωτο Σουρωτήρι Culinare Naturals

Σετ 3 Σκεύη Πυρίμαχα Luminarc Trianon

Ζητάμε από τον ψαρά να μας φιλετάρει τα λαβράκια. Θα χρειαστούμε τα κεφάλια και τα κόκαλα.

Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε καλά πλυμένα τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές κομμένες στα τρία, το φύλλο δάφνης, λίγους κόκκους πιπέρι, το κρασί και καλύπτουμε με νερό. Δίνουμε μια βράση, ξαφρίζουμε με ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να σιγοβράζουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρέπει να μείνει 1 φλιτζάνι ζωμός στο τέλος.

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τα κρεμμύδια κατά μήκος στη μέση, και κατόπιν σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού, τα ανακατεύουμε σε λεκανάκι με τις πατάτες και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε, λαδώνουμε και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τα 4 φιλέτα ψαριού που θα προσθέσουμε στη συνέχεια από πάνω. Ψήνουμε τις πατάτες με τα κρεμμυδάκια στον φούρνο για 10΄.

Στο μεταξύ, μαρινάρουμε τα φιλέτα από το λαβράκι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο. Σουρώνουμε τον ζωμό από τα κεφάλια, που έχει συμπυκνωθεί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί. Στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού και ψήνουμε για ακόμα 10΄-12΄. Σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζητάμε από τον ψαρά να μας φιλετάρει τα λαβράκια. Θα χρειαστούμε τα κεφάλια και τα κόκαλα.

Βήμα 2

Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε καλά πλυμένα τα κεφάλια και τις ραχοκοκαλιές κομμένες στα τρία, το φύλλο δάφνης, λίγους κόκκους πιπέρι, το κρασί και καλύπτουμε με νερό. Δίνουμε μια βράση, ξαφρίζουμε με ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να σιγοβράζουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρέπει να μείνει 1 φλιτζάνι ζωμός στο τέλος.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τα κρεμμύδια κατά μήκος στη μέση, και κατόπιν σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού, τα ανακατεύουμε σε λεκανάκι με τις πατάτες και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε, λαδώνουμε και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος που να χωράει τα 4 φιλέτα ψαριού που θα προσθέσουμε στη συνέχεια από πάνω. Ψήνουμε τις πατάτες με τα κρεμμυδάκια στον φούρνο για 10΄.

Βήμα 4

Στο μεταξύ, μαρινάρουμε τα φιλέτα από το λαβράκι με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο. Σουρώνουμε τον ζωμό από τα κεφάλια, που έχει συμπυκνωθεί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί. Στρώνουμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού και ψήνουμε για ακόμα 10΄-12΄. Σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφία: STUDIO M