lazania

clock icon
1:20'

Λαζάνια με λαχανικά, ελιές και τυριά

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • μερικά κολοκυθολούλουδα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι μπάμιες ή φασολάκια φρέσκα ή και τα δύο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 4 φλιτζάνια ντομάτα φρέσκια, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
  • 2 φλιτζάνια πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 1 πακέτο λαζάνια πλατιά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Οι λεπτές στρώσεις των φύλλων αγκαλιάζονται από αμέτρητους συνδυασμούς υλικών ενώ το μαγείρεμά τους στο φούρνο είναι ένας από τους λόγους που αυτά τα ζυμαρικά τα αγαπάμε πολύ!

Κόβετε τις μελιτζάνες σε κύβους, τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τις πιπεριές σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις σοτάρετε για λίγα λεπτά σε ελαιόλαδο μέσα σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και βάζετε στο τηγάνι τα κολοκυθάκια και τους ανθούς τους αλατισμένα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Τα σοτάρετε και τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και την καυτερή πιπερίτσα για λίγα λεπτά και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν, προσθέτετε το σκόρδο και στο τέλος τις πιπεριές και τις μπάμιες. Τα μαγειρεύετε για 10 λεπτά.
Ρίχνετε ξανά στο τηγάνι και τα υπόλοιπα σοταρισμένα λαχανικά, τα δύο φλιτζάνια από την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε με καπάκι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά. Δοκιμάζετε το αλάτι. Ανακατεύετε μέσα τις ελιές ψιλοκομμένες, τη φέτα και το μισό τριμμένο τυρί.
Αλείφετε ένα πυρίμαχο σκεύος με λάδι, σκεπάζετε με ένα φλιτζάνι από την τριμμένη ντομάτα και κάνετε από πάνω μια στρώση με λαζάνια.
Τα σκεπάζετε με το μισό μπριάμ. Κάνετε από πάνω ακόμα μια στρώση με λαζάνια, τα σκεπάζετε με μπριάμ και τελειώνετε με μια τελευταία στρώση από λαζάνια. Σκεπάζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις μελιτζάνες σε κύβους, τα κολοκυθάκια σε ροδέλες και τις πιπεριές σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.

Βήμα 2

Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις σοτάρετε για λίγα λεπτά σε ελαιόλαδο μέσα σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και βάζετε στο τηγάνι τα κολοκυθάκια και τους ανθούς τους αλατισμένα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Τα σοτάρετε και τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και την καυτερή πιπερίτσα για λίγα λεπτά και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν, προσθέτετε το σκόρδο και στο τέλος τις πιπεριές και τις μπάμιες. Τα μαγειρεύετε για 10 λεπτά.

Βήμα 3

Ρίχνετε ξανά στο τηγάνι και τα υπόλοιπα σοταρισμένα λαχανικά, τα δύο φλιτζάνια από την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε με καπάκι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά. Δοκιμάζετε το αλάτι. Ανακατεύετε μέσα τις ελιές ψιλοκομμένες, τη φέτα και το μισό τριμμένο τυρί.

Βήμα 4

Αλείφετε ένα πυρίμαχο σκεύος με λάδι, σκεπάζετε με ένα φλιτζάνι από την τριμμένη ντομάτα και κάνετε από πάνω μια στρώση με λαζάνια.

Βήμα 5

Τα σκεπάζετε με το μισό μπριάμ. Κάνετε από πάνω ακόμα μια στρώση με λαζάνια, τα σκεπάζετε με μπριάμ και τελειώνετε με μια τελευταία στρώση από λαζάνια. Σκεπάζετε την επιφάνεια με την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.

Βήμα 6

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, Food Styling: Αντωνία κατή