Lasagna-Tomato-Spanaki_211122_0259
clock icon
1:10'

Λαζάνια με σπανάκι και σάλτσα τομάτας

Υλικά

    Μερίδες: 8 (για ένα ταψί 35 εκ.)

    Για τη γέμιση

  • 1.5 κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 25 γρ. κουκουνάρι
  • 400 γρ. ανθότυρο ή ricotta
  • 60 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 συσκευασίες Χ 400 γρ. σάλτσα τριφτής τομάτας
  • 50 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 250 gr. Mozzarella σε φέτες
  • 30 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Μια πιο φρέσκια κι ανάλαφρη συνταγή για λαζάνια με τη κλασική γέμιση σπανάκι, ρικότα και κουκουνάρι, που δεν έχει μπεσαμέλ αλλά μια πλούσια σάλτσα τομάτας και μοτσαρέλα.

Ετοιμάζετε το σπανάκι: Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περί τα 200μλ. νερού και το φέρνετε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτετε το σπανάκι σταδιακά να ζεματιστεί και να μαραθεί. Αν δεν χωράει όλο περιμένετε λίγο να μαραθούν τα κάτω φύλλα και προσθέτετε το υπόλοιπο. Σε περίπου 5 λεπτά θα έχει όλο «μαραθεί» και μικρύνει σημαντικά σε όγκο.
Ρίχνετε το σπανάκι σε σουρωτήρι και το βάζετε κάτω από τη βρύση με κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία του για να το στύψετε στη συνέχεια με τα χέρια ώστε να φύγουν όλα σχεδόν τα υγρά του, προκειμένου να μπει στο μίγμα της γέμισης.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε το βρασμένο σπανάκι σε ένα μπολ / μπασίνα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, τρίβετε το ανθότυρο, προσθέτετε περίπου 3 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (45ml.), ανακατεύετε και τελικά προσθέτετε την παρμεζάνα και τα κουκουνάρια πριν το τελικό ανακάτεμα να μοιραστούν παντού τα υλικά.

Ετοιμάζετε τη πρώτη στρώση γέμισης: Πριν αρχίσετε, βάλτε τον φούρνο σας να προθερμανθεί στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις. Ρίχνετε στον πάτο του ταψιού μια γερή πρέζα ελαιόλαδο (περ. 1,5 κ.σ. = 25ml.). Από πάνω της απλώνετε περί τα 250-300 γρ. απ’ τη σάλτσα τομάτας να καλύψει όλο τον πάτο του ταψιού. Εκεί θα στρώσετε τη πρώτη στρώση λαζάνια. Αν μένουν κενά σημεία στο στρώσιμο, πάρτε ένα λαζάνι και χαράξτε πολύ απαλά με κοφτερό μαχαίρι μια λωρίδα και στη συνέχεια κόψτε τη να συμπληρώσετε την κάλυψη. Από πάνω θα απλώσετε τη μισή ποσότητα γέμισης και την δεύτερη στρώση λαζάνια.

Ετοιμάζετε τη δεύτερη στρώση γέμισης: Πάνω απ’ τη δεύτερη στρώση λαζάνια θα απλώσετε πάλι αντίστοιχη με πριν ποσότητα σάλτσας τομάτας (250-300 γρ.) και θα προσθέσετε μια αντίστοιχη πρέζα ελαιόλαδο (20-25 ml.). Στη συνέχεια θα απλώσετε την υπόλοιπη μισή γέμιση σπανακιού, θα τη σκεπάσετε με την τελευταία (3η) στρώση λαζάνια και πάνω τους θα απλώσετε όλη την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας και άλλη μια πρέζα ελαιόλαδο, όπως και πριν.

Ολοκληρώνετε τα λαζάνια και τα ψήνετε στο φούρνο: Κόψτε τις δυο μοτσαρέλες σε φέτες και απλώστε τες πάνω στην τελική στρώση της σάλτσας σαν να ήταν πάνω σε πίτσα. Πασπαλίστε με 30 γρ. παρμεζάνα και φρεσκοτριμένο πιπέρι και βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο σε μεσαίο ράφι. Θα ψήσετε τα λαζάνια για 40’ στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Σερβίρισμα: Όταν τα λαζάνια είναι έτοιμα, θα τα αφήσετε περί τα 15’ να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε σε πιάτα. Συνοδεύονται από μια ελαφριά φρέσκια σαλάτα είτε πράσινη, είτε με ντοματίνια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το σπανάκι: Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα περί τα 200μλ. νερού και το φέρνετε σε θερμοκρασία βρασμού. Προσθέτετε το σπανάκι σταδιακά να ζεματιστεί και να μαραθεί. Αν δεν χωράει όλο περιμένετε λίγο να μαραθούν τα κάτω φύλλα και προσθέτετε το υπόλοιπο. Σε περίπου 5 λεπτά θα έχει όλο «μαραθεί» και μικρύνει σημαντικά σε όγκο.
Ρίχνετε το σπανάκι σε σουρωτήρι και το βάζετε κάτω από τη βρύση με κρύο νερό να πέσει η θερμοκρασία του για να το στύψετε στη συνέχεια με τα χέρια ώστε να φύγουν όλα σχεδόν τα υγρά του, προκειμένου να μπει στο μίγμα της γέμισης.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε το βρασμένο σπανάκι σε ένα μπολ / μπασίνα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι, τρίβετε το ανθότυρο, προσθέτετε περίπου 3 κ.σ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (45ml.), ανακατεύετε και τελικά προσθέτετε την παρμεζάνα και τα κουκουνάρια πριν το τελικό ανακάτεμα να μοιραστούν παντού τα υλικά.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη πρώτη στρώση γέμισης: Πριν αρχίσετε, βάλτε τον φούρνο σας να προθερμανθεί στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις. Ρίχνετε στον πάτο του ταψιού μια γερή πρέζα ελαιόλαδο (περ. 1,5 κ.σ. = 25ml.). Από πάνω της απλώνετε περί τα 250-300 γρ. απ’ τη σάλτσα τομάτας να καλύψει όλο τον πάτο του ταψιού. Εκεί θα στρώσετε τη πρώτη στρώση λαζάνια. Αν μένουν κενά σημεία στο στρώσιμο, πάρτε ένα λαζάνι και χαράξτε πολύ απαλά με κοφτερό μαχαίρι μια λωρίδα και στη συνέχεια κόψτε τη να συμπληρώσετε την κάλυψη. Από πάνω θα απλώσετε τη μισή ποσότητα γέμισης και την δεύτερη στρώση λαζάνια.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη δεύτερη στρώση γέμισης: Πάνω απ’ τη δεύτερη στρώση λαζάνια θα απλώσετε πάλι αντίστοιχη με πριν ποσότητα σάλτσας τομάτας (250-300 γρ.) και θα προσθέσετε μια αντίστοιχη πρέζα ελαιόλαδο (20-25 ml.). Στη συνέχεια θα απλώσετε την υπόλοιπη μισή γέμιση σπανακιού, θα τη σκεπάσετε με την τελευταία (3η) στρώση λαζάνια και πάνω τους θα απλώσετε όλη την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας και άλλη μια πρέζα ελαιόλαδο, όπως και πριν.

Βήμα 5

Ολοκληρώνετε τα λαζάνια και τα ψήνετε στο φούρνο: Κόψτε τις δυο μοτσαρέλες σε φέτες και απλώστε τες πάνω στην τελική στρώση της σάλτσας σαν να ήταν πάνω σε πίτσα. Πασπαλίστε με 30 γρ. παρμεζάνα και φρεσκοτριμένο πιπέρι και βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο σε μεσαίο ράφι. Θα ψήσετε τα λαζάνια για 40’ στους 180°C με πάνω-κάτω αντιστάσεις.

Βήμα 6

Σερβίρισμα: Όταν τα λαζάνια είναι έτοιμα, θα τα αφήσετε περί τα 15’ να καταλαγιάσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε σε πιάτα. Συνοδεύονται από μια ελαφριά φρέσκια σαλάτα είτε πράσινη, είτε με ντοματίνια.