lazania-rolls-anoigma
clock icon
1:45'

Λαζάνια rolls γεμιστά με καπνιστή μελιτζάνα

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αβγά
  • 20ml νερό
  • 20ml ελαιόλαδο
  • 6γρ. αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 6 μελιτζάνες μεγάλες
  • 200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • Για τη φρέσκια σάλτσα ντομάτας

  • 5 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο

Τα φρέσκα ζυμαρικά όπως και να το κάνουμε έχουν άλλη χάρη… Φτιάχνουμε λοιπόν σπιτικά λαζάνια, δεν τα απλώνουμε όμως στο ταψί με τη γέμιση, τα τυλίγουμε.

Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο του, προσθέτετε στο κενό τα αβγά, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Με τη βοήθεια του γάντζου χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλευρώνετε ένα σκεύος και τοποθετείτε τη ζύμη. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
Αφού περάσει η 1 ώρα αλευρώνετε την επιφάνεια του πάγκου σας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο πάχους ½ εκ. Κόβετε τη ζύμη σε κάθετες λωρίδες πλάτους 4εκ. και μήκους 10εκ. και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά περίπου. Σουρώνετε και κρυώνετε τα λαζάνια. Τα κρατάτε στην άκρη.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μικρό κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός από τον βασιλικό. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βασιλικό στο τέλος.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Πλένετε τις μελιτζάνες και τις στρώνετε σε ένα ταψί. Αλείφετε ελαφρώς με ελαιόλαδο. Τις ψήνετε σε δυνατό φούρνο μέχρι η φλούδα τους να καεί. Ξεφουρνίζετε και τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο να ιδρώσουν. Τις χαράζετε και με ένα κουτάλι ρίχνετε τη σάρκα τους σε μπολ. Προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, την ντομάτα, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.
Στρώνετε ένα φύλλο λαζανιού και απλώνετε μίγμα σε όλη την επιφάνεια. Το τυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε λαδωμένο πιρέξ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλα τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Πάνω από κάθε λαζάνι βάζετε μία κουταλιά φρέσκια σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα. Ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά. Σερβίρετε τα λαζάνια ζεστά.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Στον κάδο του μίξερ τοποθετείτε το αλεύρι κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο του, προσθέτετε στο κενό τα αβγά, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Με τη βοήθεια του γάντζου χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλευρώνετε ένα σκεύος και τοποθετείτε τη ζύμη. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 2

Αφού περάσει η 1 ώρα αλευρώνετε την επιφάνεια του πάγκου σας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο πάχους ½ εκ. Κόβετε τη ζύμη σε κάθετες λωρίδες πλάτους 4εκ. και μήκους 10εκ. και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά περίπου. Σουρώνετε και κρυώνετε τα λαζάνια. Τα κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε μικρό κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός από τον βασιλικό. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βασιλικό στο τέλος.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Πλένετε τις μελιτζάνες και τις στρώνετε σε ένα ταψί. Αλείφετε ελαφρώς με ελαιόλαδο. Τις ψήνετε σε δυνατό φούρνο μέχρι η φλούδα τους να καεί. Ξεφουρνίζετε και τις σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο να ιδρώσουν. Τις χαράζετε και με ένα κουτάλι ρίχνετε τη σάρκα τους σε μπολ. Προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, την ντομάτα, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά.

Βήμα 5

Στρώνετε ένα φύλλο λαζανιού και απλώνετε μίγμα σε όλη την επιφάνεια. Το τυλίγετε σε ρολό και το τοποθετείτε σε λαδωμένο πιρέξ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλα τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Πάνω από κάθε λαζάνι βάζετε μία κουταλιά φρέσκια σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα. Ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά. Σερβίρετε τα λαζάνια ζεστά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή