makaronada_xifias
clock icon
40'

Λεμονάτη μακαρονάδα με ξιφία, ζακυνθινό λαδοτύρι και μαντζουράνα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. ξιφία, σε κύβους ίσου μεγέθους
  • 2 λεμόνια, τον χυμό + το ξύσμα από το 1
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 150 γρ. ζακυνθινό λαδοτύρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • 2 κουτ. σούπας μαντζουράνα ξερή
  • 1 πακέτο λινγκουίνι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια πολύ ιδιαίτερη και αρωματική μακαρονάδα που συνδυάζει το ψάρι με το τυρί και μυρωδικά, αλλά και μπαχαρικά, από την Αργυρώ Κουτσού.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το σκόρδο, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, χωρίς όμως να καεί το σκόρδο. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ξιφία, τον χυμό του λεμονιού και λίγο νερό ίσα να καλυφθεί το ψάρι.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το βούτυρο και χαμηλώνουμε τη φωτιά βράζοντας για 10΄. Προσθέτουμε την κανέλα, το λαδοτύρι σε κομμάτια, το μπούκοβο και τη μαντζουράνα.

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει το ζυμαρικό για 2΄ λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας και το έχουμε σουρώσει. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα του ξιφία και βράζουμε για άλλα 3΄. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε γαρνίροντας με το ξύσμα και επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το σκόρδο, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους, χωρίς όμως να καεί το σκόρδο. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ξιφία, τον χυμό του λεμονιού και λίγο νερό ίσα να καλυφθεί το ψάρι.

Βήμα 2

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το βούτυρο και χαμηλώνουμε τη φωτιά βράζοντας για 10΄. Προσθέτουμε την κανέλα, το λαδοτύρι σε κομμάτια, το μπούκοβο και τη μαντζουράνα.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, έχουμε βράσει το ζυμαρικό για 2΄ λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας και το έχουμε σουρώσει. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα του ξιφία και βράζουμε για άλλα 3΄. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε γαρνίροντας με το ξύσμα και επιπλέον πιπέρι αν θέλουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M