Baked lemon chicken
clock icon
1:30'

Λεμονάτο κοτόπουλο στον φούρνο με πράσο

Υλικά

  • 4 μπούτια κοτόπουλου
  • 400 ml ζωμό κοτόπουλο φρέσκο ή ψυγείου, καυτό
  • 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
  • ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 5 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 τρυφερά κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 4 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 10 ροδέλες λεμονιού
  • 3 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα απλό κοτόπουλο ψήνεται πολύ ωραία στο φούρνο μαζί με τα πράσα. Αρωματίζουμε με λεμόνι και δεντρολίβανο και συνοδεύουμε με μια δροσερή σαλάτα. Μεταμορφώνουμε το καθημερινό τραπέζι.

Σε μια ευρύχωρη γάστρα βάζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου. Προσθέτουμε τον ζωμό, το κρασί, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σέλερι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Απλώνουμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε μονή στρώση στη βάση της γάστρας, στριμωγμένες, για να καλυφθούν από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε τη γάστρα με μεμβράνη και τη βάζουμε για 6 ώρες στο ψυγείο, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Λίγο πριν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα πράσα και λίγο αλάτι και ρίχνουμε τόσο νερό ίσα να τα καλύπτει. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, να μαλακώσουν λίγο τα πράσα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα πράσα στη γάστρα με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε τις ροδέλες λεμονιού, τα κλωνάρια δεντρολίβανου και κλείνουμε με το καπάκι της. Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Βγάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου 30΄ επιπλέον, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Φωτογραφίες: Sean Calitz Mike English, Ant Duncan, Kris Kirkham

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια ευρύχωρη γάστρα βάζουμε τις μερίδες του κοτόπουλου. Προσθέτουμε τον ζωμό, το κρασί, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σέλερι, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας. Απλώνουμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε μονή στρώση στη βάση της γάστρας, στριμωγμένες, για να καλυφθούν από τη μαρινάδα. Καλύπτουμε τη γάστρα με μεμβράνη και τη βάζουμε για 6 ώρες στο ψυγείο, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Λίγο πριν μαγειρέψουμε το κοτόπουλο, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα πράσα και λίγο αλάτι και ρίχνουμε τόσο νερό ίσα να τα καλύπτει. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, να μαλακώσουν λίγο τα πράσα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μεταφέρουμε τα πράσα στη γάστρα με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε τις ροδέλες λεμονιού, τα κλωνάρια δεντρολίβανου και κλείνουμε με το καπάκι της. Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Βήμα 3

Βγάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου 30΄ επιπλέον, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Βήμα 4

Φωτογραφίες: Sean Calitz Mike English, Ant Duncan, Kris Kirkham