lemonato rizoto me keftedakia
clock icon
60'

Λεμονάτο ριζότο με κεφτεδάκια

Υλικά

    Για τα κεφτεδάκια

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα στο μπλέντερ
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • ρίγανη ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το ριζότο λεμονιού

  • 250γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, γεμάτες (ή 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας βούτυρο)
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κρέατος
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
  • 6 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
  • αλάτι, πιπέρι

Το ριζότο με κεφτεδάκια είναι μια πολύ ωραία πρόταση για το οικογενειακό τραπέζι, αλλά και για ένα γεύμα με φίλους, με την πλούσια γεύση του να μην αφήνει κανέναν παραπονεμένο.

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αβγό και τη ρίγανη. Διαλύετε τη σόδα στο ξίδι, την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνετε.
Πλάθετε το μίγμα σε πολύ μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος μεγάλης ελιάς και τα τηγανίζετε στο ελαιόλαδο, χωρίς να τα αλευρώσετε. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα διατηρείτε ζεστά.
Για το ριζότο: ζεσταίνετε το ζωμό και τον διατηρείτε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και με κουτάλα της σούπας προσθέτετε λίγο ζωμό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέτετε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί και να χυλώσει το ριζότο (ίσως δεν χρειαστεί όλος ο ζωμός).
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε ζωηρά, το δοκιμάζετε στο αλάτι και προσθέτετε επιπλέον χυμό λεμονιού αν χρειάζεται. Σερβίρετε το ριζότο πασπαλισμένο με ξύσμα λεμονιού, μαζί με τα μπαλάκια κιμά.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Σιμόνη Καφίρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το αβγό και τη ρίγανη. Διαλύετε τη σόδα στο ξίδι, την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Πλάθετε το μίγμα σε πολύ μικρά μπαλάκια, στο μέγεθος μεγάλης ελιάς και τα τηγανίζετε στο ελαιόλαδο, χωρίς να τα αλευρώσετε. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα διατηρείτε ζεστά.

Βήμα 3

Για το ριζότο: ζεσταίνετε το ζωμό και τον διατηρείτε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί.

Βήμα 4

Χαμηλώνετε τη φωτιά και με κουτάλα της σούπας προσθέτετε λίγο ζωμό. Ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Προσθέτετε σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί και να χυλώσει το ριζότο (ίσως δεν χρειαστεί όλος ο ζωμός).

Βήμα 5

Όταν είναι έτοιμο, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε ζωηρά, το δοκιμάζετε στο αλάτι και προσθέτετε επιπλέον χυμό λεμονιού αν χρειάζεται. Σερβίρετε το ριζότο πασπαλισμένο με ξύσμα λεμονιού, μαζί με τα μπαλάκια κιμά.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Σιμόνη Καφίρη