Linguine rosemary, tomato caper sauce

ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ

clock icon
40'

Λιγκουίνι Αματριτσιάνα (Amatriciana) με κάππαρη

Υλικά

  • 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. καπνιστή πανσέτα (ή μπέικον), ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 250 γρ. ντοματάκια κονκασέ (από κονσέρβα)
  • 250 γρ. φρέσκιες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 5 γρ. φρέσκια καυτερή πιπεριά τσίλι (pepperoncino), ψιλοκομμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. κάππαρη για το σερβίρισμα
  • αλάτι

Το διάσημο πιάτο ζυμαρικών με καταγωγή από το Αματρίτσε της Ιταλίας, σε μία νόστιμη εκδοχή του σεφ Γιάννη Λιόκα, γαρνιρισμένο με κάππαρη.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την πανσέτα για 1΄-2΄. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τις ντομάτες, την πιπεριά και τη δάφνη. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10΄-15΄, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και μόλις είναι έτοιμα με μια τσιμπίδα τα μεταφέρουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με την κάππαρη.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την πανσέτα για 1΄-2΄. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τις ντομάτες, την πιπεριά και τη δάφνη. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 10΄-15΄, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 3

Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και μόλις είναι έτοιμα με μια τσιμπίδα τα μεταφέρουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με την κάππαρη.