linguini-me-mudia-kudonia-augotaraxo-
clock icon
25'

Λιγκουίνι με μύδια, κυδώνια, αβγοτάραχο και λεμόνι

Υλικά

  • 500γρ. λιγκουίνι
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 600γρ. κυδώνια, με το κέλυφος
  • 600γρ. μύδια, με το κέλυφος
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 100ml λευκό κρασί
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 40γρ. βούτυρο
  • 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 30γρ. αβγοτάραχο τρίμμα
  • ανθό αλατιού, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Μια μακαρονάδα φουλ του καλοκαιριού μιας και το καλοκαιρινό τραπέζι αγαπά πολύ τα καλά της θάλασσας.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τσίλι, τα μύδια και τα κυδώνια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Σβήνετε με το κρασί και καλύπτετε το τηγάνι με το καπάκι και αφήνετε για 3-4 λεπτά τα θαλασσινά να αχνιστούν και να ανοίξουν. Αν κάποια δεν ανοίξουν τα πετάτε.
Τα σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν. Τα προσθέτετε στο τηγάνι με τα θαλασσινά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό, το βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύετε να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. Σερβίρετε αμέσως σε ζεστά πιάτα πασπαλίζοντας με το αβγοτάραχο.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζετε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

Βήμα 2

Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τσίλι, τα μύδια και τα κυδώνια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί και καλύπτετε το τηγάνι με το καπάκι και αφήνετε για 3-4 λεπτά τα θαλασσινά να αχνιστούν και να ανοίξουν. Αν κάποια δεν ανοίξουν τα πετάτε.

Βήμα 4

Τα σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν. Τα προσθέτετε στο τηγάνι με τα θαλασσινά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον μαϊντανό, το βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύετε να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. Σερβίρετε αμέσως σε ζεστά πιάτα πασπαλίζοντας με το αβγοτάραχο.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση