locro
clock icon
2:15'

Locro, το φαγητό κατσαρόλας που αγαπούν στην Αργεντινή

Υλικά

  • 500 γρ. ξηρό καλαμπόκι
  • 3-4 φρέσκα λουκάνικα chorizo
  • 400γρ. ζαμπόν
  • 200γρ. μπέικον ή παντσέτα
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 πατάτες
  • 1 μικρή κολοκύθα
  • 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού τσίλι
  • 1 κουτ. γλυκού τουρσί
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη

Στην Αργεντινή αγαπούν πολύ και τα φαγητά κατσαρόλας, τα guiso δηλαδή, που φτιάχνουν σε πολλές παραλλαγές. Ανάμεσα τους και το πολύ νόστιμο locro που συνδυάζει κρέας και λαχανικά.

Μουλιάστε το ξηρό καλαμπόκι μέχρι να μαλακώσει ή απλώς χρησιμοποιείστε φρέσκο.
Κόψτε όλα τα συστατικά, εκτός από τα κρεμμυδάκια, σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια και τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Καλύψτε με νερό και σιγοβράστε για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα συστατικά.
Ανακατέψτε σε ένα ξεχωριστό πιάτο τα κρεμμυδάκια, το τσίλι, το κύμινο, την πάπρικα και τη ρίγανη μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρετε το φαγητό σε βαθύ πιάτο και ρίξτε από πάνω το μίγμα με το ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάστε το ξηρό καλαμπόκι μέχρι να μαλακώσει ή απλώς χρησιμοποιείστε φρέσκο.

Βήμα 2

Κόψτε όλα τα συστατικά, εκτός από τα κρεμμυδάκια, σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια και τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Καλύψτε με νερό και σιγοβράστε για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα συστατικά.

Βήμα 3

Ανακατέψτε σε ένα ξεχωριστό πιάτο τα κρεμμυδάκια, το τσίλι, το κύμινο, την πάπρικα και τη ρίγανη μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρετε το φαγητό σε βαθύ πιάτο και ρίξτε από πάνω το μίγμα με το ελαιόλαδο.