OliveMagazine

Μελομακάρονα αστέρια

Μελομακάρονα αστέρια

Μερίδες:για 30 τεμάχια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας:25'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:50'
Χρόνος αναμονής:15 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τα μελομακάρονα

  • 1 περίπου κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κοφτά κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ¼ φλιτζανιού κονιάκ
  • ¾ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού σόδα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Για το σιρόπι

  • 1½ φλιτζάνι μέλι
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1½ φλιτζάνι νερό
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε για 2-3 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Βάζετε στο μπλέντερ το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάτε καλά. Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτετε τα καρύδια, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και χτυπάτε καλά. Κατόπιν, προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο πάχους όσο ένα δάχτυλο περίπου. Με κουπ πατ σε σχήμα αστεριού ή άλλο της επιλογής σας κόβετε μελομακάρονα και τα μεταφέρετε με τη βοήθεια σπάτουλας σε δύο λαμαρίνες φούρνου. Εναλλακτικά κόβετε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθετε σε οβάλ σχήμα που πατάτε ελαφρά να πλατύνουν λίγο πριν τις αραδιάζετε στα ταψιά. Ψήνετε τα μελομακάρονα για 20-25 λεπτά περίπου (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν.

Ξεφουρνίζετε τα μελομακάρονα και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάτε με προσοχή ένα ένα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνετε να μελώσουν καλά και αμέσως τα βγάζετε και τα τακτοποιείτε στην πιατέλα. Κάθε φορά που ακουμπάτε μελομακάρονα στην πιατέλα, πασπαλίζετε με επιπλέον κανέλα και τριμμένο καρύδι.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο