OliveMagazine

Mελομακάρονα  

Mελομακάρονα  

Μερίδες:30-40 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας:50'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ¼ φλιτζανιού κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • Για το σιρόπι

  • ⅔ φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 γαρίφαλα ολόκληρα
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι ή 1 στυμμένη πορτοκαλόκουπα
  • 1½ φλιτζάνι μέλι
  • Για το γαρνίρισμα

  • ½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ για 5 λεπτά περίπου το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια μαλακιά ζύμη (μην παραζυμώσετε και σκληρύνει). Αν σας φαίνεται πολύ μαλακή και δοκιμάσετε να την πλάσετε και δεν πλάθεται, μην της προσθέσετε επιπλέον αλεύρι γιατί θα αναρωτιέστε γιατί βγήκαν σφιχτά τα μελομακάρονά σας. Αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και θα είναι έτοιμη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθετε με τα δάχτυλα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα. Όχι πολύ μεγάλα γιατί φουσκώνουν. Τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα κεντάτε με πιρούνι και τα ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (όχι πολύ).

Στο μεταξύ βάζετε σε πλατύ και βαθύ τηγάνι το νερό με το ξυλάκι της κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα του πορτοκαλιού να πάρουν μια δυο βράσεις. Προσθέτετε την καστανή ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ανακατεύετε μέσα το μέλι και διατηρείτε το σιρόπι ζεστό (όχι καυτό) στη χαμηλή φωτιά χωρίς να το αφήσετε να ξαναπάρει βράση.

Βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν. Τα βουτάτε ανά 10 περίπου στο τηγάνι με το σιρόπι για μισό λεπτό. Τα αναποδογυρίζετε για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και ύστερα τα βγάζετε στο ταψί και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα. Μεταφέρετε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και πασπαλίζετε με τα καρύδια. Περιχύνετε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει στο τηγάνι (αν έχει περισσέψει).

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr