malempi

ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ – ΠΙΤΕΣ

clock icon
45'

Μαχαλεπί (μαλεμπί) με αιγινήτικα φιστίκια

Υλικά

  • 130 γρ. κανταΐφι
  • 65 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 185 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Για την κρέμα

  • 1135 γρ. γάλα (935γρ +200γρ.)
  • 567 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. ροδόνερο
  • 136 γρ. corn flour
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψημένα χοντροκομμένα για το πασπάλισμα

Ένα πολύ cozy γλυκό, με τα χρώματα του χειμώνα και γεύση ανατολής. Ιδανικό για κέρασμα γιορτής, αλλά και τα γιορτινά ή επίσημα τραπέζια.

Απλώνουμε στο ταψάκι ελαφρά το φύλλο κανταΐφι μέχρι να καλύψουμε ομοιόμορφα τον πάτο του. Με ένα πινέλο πασπαλίζουμε το κανταΐφι που στρώσαμε στο ταψί με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο στους 160oC για 20΄.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Το αποσύρουμε από την φωτιά και με μία κουτάλα περιχύνουμε το σιρόπι στο κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καβουρδίζουμε τα φυστίκια Αιγίνης στους 145οC για 15΄.
Όσο περιμένουμε να κρυώσουν, προετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 935 γρ. γάλα, την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη. Σε ένα μπολάκι ξεχωριστά διαλύουμε το corn flour με το υπόλοιπο γάλα (200γρ.). Ξεκινάμε να βράζουμε την κρέμα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα του corn flour που φτιάξαμε προηγουμένως. Ανακατεύουμε για 1΄, επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κοχλάσει προσθέτοντας τελευταίο το ροδόνερο. Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα στο ταψάκι με το κανταΐφι και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τέλος, πασπαλίζουμε τα καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης για να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Απλώνουμε στο ταψάκι ελαφρά το φύλλο κανταΐφι μέχρι να καλύψουμε ομοιόμορφα τον πάτο του. Με ένα πινέλο πασπαλίζουμε το κανταΐφι που στρώσαμε στο ταψί με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο στους 160oC για 20΄.

Βήμα 2

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Το αποσύρουμε από την φωτιά και με μία κουτάλα περιχύνουμε το σιρόπι στο κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 3

Καβουρδίζουμε τα φυστίκια Αιγίνης στους 145οC για 15΄.

Βήμα 4

Όσο περιμένουμε να κρυώσουν, προετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 935 γρ. γάλα, την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη. Σε ένα μπολάκι ξεχωριστά διαλύουμε το corn flour με το υπόλοιπο γάλα (200γρ.). Ξεκινάμε να βράζουμε την κρέμα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα του corn flour που φτιάξαμε προηγουμένως. Ανακατεύουμε για 1΄, επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να κοχλάσει προσθέτοντας τελευταίο το ροδόνερο. Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα στο ταψάκι με το κανταΐφι και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Τέλος, πασπαλίζουμε τα καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης για να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρουμε.