mageiritsa_avgolemono_anoigma
clock icon
1:40'

Μαγειρίτσα αβγολέμονο

Υλικά

  • 1 συκωταριά γύρω στο 1½ κιλό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 600γρ. μαρούλια πλυμένα, χοντροκομμένα
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι για σούπα
  • 1½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • χυμό από 1½ λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η μαγειρίτσα αβγολέμονο είναι ίσως το πιο αγαπητό πασχαλινό φαγητό. Ιδιαίτερα όταν είναι μαγειρεμένη με μπόλικο άνηθο είναι κάτι μεταξύ σουπίτσας με ελαφρό φρικασέ.

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάτε τη συκωταριά για 7-10 λεπτά. Τη βγάζετε, την ξεπλένετε με κρύο νερό και ψιλοκόβετε όλα τα κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να μυρίσουν ωραία και να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Ρίχνετε μέσα και την ψιλοκομμένη συκωταριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
Κόβετε με τα χέρια τα μαρούλια σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να μαραθούν. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, συμπληρώνετε με τρία νεροπότηρα νερό, αλατίζετε, αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε για 15 λεπτά τουλάχιστον. Ρίχνετε το ρυζάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, χτυπάτε χωριστά τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και ενώνετε τα υλικά ανακατεύοντας δυνατά. Ρίχνετε το λεμόνι σταγόνα σταγόνα μέσα στα χτυπημένα αβγά και συμπληρώνετε δύο κουτάλες από το ζουμί της μαγειρίτσας μέσα στο αβγολέμονο σιγά σιγά.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύετε ξανά και τη σερβίρετε ζεστή στα πιάτα πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάτε τη συκωταριά για 7-10 λεπτά. Τη βγάζετε, την ξεπλένετε με κρύο νερό και ψιλοκόβετε όλα τα κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρετε μέχρι να μυρίσουν ωραία και να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Ρίχνετε μέσα και την ψιλοκομμένη συκωταριά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.

Βήμα 2

Κόβετε με τα χέρια τα μαρούλια σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να μαραθούν. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, συμπληρώνετε με τρία νεροπότηρα νερό, αλατίζετε, αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε για 15 λεπτά τουλάχιστον. Ρίχνετε το ρυζάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα, χτυπάτε χωριστά τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και ενώνετε τα υλικά ανακατεύοντας δυνατά. Ρίχνετε το λεμόνι σταγόνα σταγόνα μέσα στα χτυπημένα αβγά και συμπληρώνετε δύο κουτάλες από το ζουμί της μαγειρίτσας μέσα στο αβγολέμονο σιγά σιγά.

Βήμα 4

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύετε ξανά και τη σερβίρετε ζεστή στα πιάτα πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.