MAKARONOPITA
clock icon
1:30'

Μακαρονόπιτα με καβουρμά και τυριά

Υλικά

    Για το φύλλο

  • 200γρ. αλεύρι για πίτες
  • 1 κουτ. ξίδι κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • 130ml νερό
  • ¼ κουτ. σούπας αλάτι
  • κορνφλάουρ ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση

  • 20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
  • 250γρ. πένες
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 650ml γάλα φρέσκο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 350 γρ. διάφορα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, φέτα)
  • 150γρ. καβουρμά
  • 1 ασπράδι αβγού
  • σουσάμι, προαιρετικά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Αντί για καβουρμά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε αλλαντικό, αλλά και να το παραλείψουμε, θα είναι εξίσου νόστιμη!

Η μακαρονόπιτα είναι μια πολύ συνηθισμένη και με πολλές παραλλαγές συνταγή, χορταστική και ένα φαγητό ιδιαίτερα προσφιλές στα παιδιά! Σε αυτή την εκδοχή εμπλουτίζεται με τον μοσχαρίσιο καβουρμά και γίνεται πιο ιδιαίτερη!

Στον κάδο του μίξερ βάζετε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνετε με τον γάντζο για 3-4 λεπτά.
Ακουμπάτε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζετε σε 4 ισόποσα ζυμάρια. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε να σταθούν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό και 1 γεμάτη κουταλιά αλάτι και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τις πένες. Τις μαγειρεύετε αλ ντέντε (να κρατάνε στο δόντι). Τις στραγγίζετε, τις περιχύνετε με ελαιόλαδο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα να καλυφθούν καλά. Τις κρατάτε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη τα αβγά, το γάλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε τα τυριά τριμμένα και τις πένες και ανακατεύετε με μια σπάτουλα ή ένα πιρούνι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC αντιστάσεις. Πασπαλίζετε τον πάγκο μας με νισεστέ και ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη τα ζυμάρια σε 4 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού σας.
Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί και στρώνετε στη βάση τα δύο φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τη γέμιση των ζυμαρικών, ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και από επάνω θρυμματίζετε τον καβουρμά με τα χέρια σας. Καλύπτετε τη μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα δύο φύλλα που λαδώνετε ένα-ένα, αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με το ασπράδι του αβγού και πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.
Ψήνετε τη μακαρονόπιτα στις αντιστάσεις, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί το φύλλο.
Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook

Διαδικασία

Βήμα 1

Στον κάδο του μίξερ βάζετε όλα τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνετε με τον γάντζο για 3-4 λεπτά.

Βήμα 2

Ακουμπάτε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζετε σε 4 ισόποσα ζυμάρια. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε να σταθούν.

Βήμα 3

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό και 1 γεμάτη κουταλιά αλάτι και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε τις πένες. Τις μαγειρεύετε αλ ντέντε (να κρατάνε στο δόντι). Τις στραγγίζετε, τις περιχύνετε με ελαιόλαδο ανακατεύοντας με μια σπάτουλα να καλυφθούν καλά. Τις κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με έναν αβγοδάρτη τα αβγά, το γάλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε τα τυριά τριμμένα και τις πένες και ανακατεύετε με μια σπάτουλα ή ένα πιρούνι.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170οC αντιστάσεις. Πασπαλίζετε τον πάγκο μας με νισεστέ και ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη τα ζυμάρια σε 4 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού σας.

Βήμα 6

Λαδώνετε καλά ένα μεγάλο ταψί και στρώνετε στη βάση τα δύο φύλλα αλείφοντάς τα ένα-ένα με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τη γέμιση των ζυμαρικών, ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και από επάνω θρυμματίζετε τον καβουρμά με τα χέρια σας. Καλύπτετε τη μακαρονόπιτα με τα υπόλοιπα δύο φύλλα που λαδώνετε ένα-ένα, αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με το ασπράδι του αβγού και πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.

Βήμα 7

Ψήνετε τη μακαρονόπιτα στις αντιστάσεις, στη χαμηλότερη θέση του φούρνου, για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί το φύλλο.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη - Funky Cook