malathropites-Xiou
clock icon
35'

Μαλαθρόπιτες Χίου

Υλικά

  • 4 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
  • 80γρ. ταραμά
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη, αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι
  • ½-2/3 φλιτζανιού νερό
  • λάδι για το τηγάνισμα

Ο συνδυασμός μάραθου (ή μάλαθρο όπως λέγεται στη Χίο) και ταραμά καταλήγει σε έναν αρωματικό και πικάντικο μεζέ για τις καλοκαιρινές ουζοπαρέες.

Διαλύετε τον ταραμά σε μισό φλιτζάνι από το νερό και το βάζετε σε μέτριο μπολ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και τα ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε λίγο λίγο όσο από το υπόλοιπο νερό χρειάζεται για να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και, όταν κάψει, ρίχνετε κουταλιές κουταλιές από το χυλό έτσι ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζετε από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζετε τις μαλαθρόπιτες με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι τους. Τρώγονται ζεστές.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τον ταραμά σε μισό φλιτζάνι από το νερό και το βάζετε σε μέτριο μπολ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και τα ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Ρίχνετε λίγο λίγο όσο από το υπόλοιπο νερό χρειάζεται για να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και, όταν κάψει, ρίχνετε κουταλιές κουταλιές από το χυλό έτσι ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζετε από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 4

Βγάζετε τις μαλαθρόπιτες με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι τους. Τρώγονται ζεστές.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb