manestra skorpina anoigma
clock icon
35'

Μανέστρα με σκορπίνα, ντομάτα και φρέσκο βασιλικό

Υλικά

  • 2 σκορπίνες περίπου στα 300 γρ. η καθεμία
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο λευκό κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 ντομάτες τριμμένες
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 350 γρ. ζυμαρικό μανεστράκι
  • 10 φύλλα βασιλικό φρέσκο
  • αλάτι

Η σκορπίνα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ψάρι που βγάζει νόστιμα πιάτα! Εδώ τη συνδυάζουμε με μανέστρα, ντομάτα και φρέσκο βασιλικό.

Καθαρίζουμε τις σκορπίνες από τα λέπια και τα εντόσθια. Κάνουμε μια τομή με το μαχαίρι μας από την από κάτω μεριά της σκορπίνας ξεκινώντας από την ουρά της μέχρι το κεφάλι της ανοίγοντάς τη σαν πεταλούδα και αφαιρούμε με λαβίδα τα κόκαλα.

Σε μια φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, την πάπρικα και λίγο νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10΄. Προσθέτουμε υγρά αν χρειαστεί και συνεχίζουμε το βράσιμο, προσθέτοντας τη μανέστρα και αλάτι.

Μαγειρεύουμε με την τεχνική του ριζότο, προσθέτοντας αν χρειάζεται νερό ανά διαστήματα. Περίπου 5΄ προτού βράσει εντελώς η μανέστρα προσθέτουμε τις σκορπίνες από πάνω και σιγομαγειρεύουμε με το καπάκι σκεπασμένο.

Στο τέλος σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο πάνω στο μάτι της κουζίνας για άλλα 3΄. Πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις σκορπίνες από τα λέπια και τα εντόσθια. Κάνουμε μια τομή με το μαχαίρι μας από την από κάτω μεριά της σκορπίνας ξεκινώντας από την ουρά της μέχρι το κεφάλι της ανοίγοντάς τη σαν πεταλούδα και αφαιρούμε με λαβίδα τα κόκαλα.

Βήμα 2

Σε μια φαρδιά χαμηλή κατσαρόλα σοτάρουμε σε καυτό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, την πάπρικα και λίγο νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10΄. Προσθέτουμε υγρά αν χρειαστεί και συνεχίζουμε το βράσιμο, προσθέτοντας τη μανέστρα και αλάτι.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε με την τεχνική του ριζότο, προσθέτοντας αν χρειάζεται νερό ανά διαστήματα. Περίπου 5΄ προτού βράσει εντελώς η μανέστρα προσθέτουμε τις σκορπίνες από πάνω και σιγομαγειρεύουμε με το καπάκι σκεπασμένο.

Βήμα 4

Στο τέλος σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο πάνω στο μάτι της κουζίνας για άλλα 3΄. Πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M