MARMELADA BERIKOKO
clock icon
1:15'

Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά

  • 2 κιλά βερίκοκα
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι νερό

Τα βερίκοκα είναι στα καλύτερά τους το καλοκαίρι, οπότε θυμηθείτε να κλείσετε μαζί τους στο βάζο και λίγο καλοκαίρι για τις κρύες μέρες του χειμώνα…

Πλένετε τα βερίκοκα, τα κόβετε στη μέση και βγάζετε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε στα τέσσερα και τα αδειάζετε εναλλάξ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Τα αφήνετε σκεπασμένα για 4-5 ώρες.
Προσθέτετε το νερό και βράζετε τα φρούτα σε μέτρια φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα όταν είναι απαραίτητο. Σπάζετε τα κουκούτσια από 10 βερίκοκα, αλέθετε την ψίχα τους και τη βάζετε σε ένα κομμάτι τουλπάνι το οποίο δένετε σε πουγκάκι. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα (καινούρια αν είναι δυνατόν, για να μην αλλοιωθεί η γεύση της μαρμελάδας με ξένες οσμές) μέχρι η μαρμελάδα να δέσει και να γίνει διαφανής και γυαλιστερή. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξετε μερικές σταγόνες από το χυμό της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.
Αφαιρείτε το τουλπάνι και αδειάζετε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρνάτε τα βάζα από την καλή και τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, βάζετε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα βερίκοκα, τα κόβετε στη μέση και βγάζετε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε στα τέσσερα και τα αδειάζετε εναλλάξ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Τα αφήνετε σκεπασμένα για 4-5 ώρες.

Βήμα 2

Προσθέτετε το νερό και βράζετε τα φρούτα σε μέτρια φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα όταν είναι απαραίτητο. Σπάζετε τα κουκούτσια από 10 βερίκοκα, αλέθετε την ψίχα τους και τη βάζετε σε ένα κομμάτι τουλπάνι το οποίο δένετε σε πουγκάκι. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα (καινούρια αν είναι δυνατόν, για να μην αλλοιωθεί η γεύση της μαρμελάδας με ξένες οσμές) μέχρι η μαρμελάδα να δέσει και να γίνει διαφανής και γυαλιστερή. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξετε μερικές σταγόνες από το χυμό της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.

Βήμα 3

Αφαιρείτε το τουλπάνι και αδειάζετε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρνάτε τα βάζα από την καλή και τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, βάζετε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου