imam-anoigma
clock icon
30'

Μελιτζάνες ιμάμ στην κατσαρόλα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 5 μελιτζάνες καθαρισμένες, κομμένες σε κύβους
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο για τα κρεμμύδια
  • 4 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες & τριμμένες στον τρίφτη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 σποράκια γαρίφαλο
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 300 ml ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
  • ανθό αλατιού
  • λίγο λευκό πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό, οι μελιτζάνες, σε ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα: ιμάμ.

Αφήνουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με αλατόνερο για 10΄ για να ξεπικρίσουν. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα σoτάρουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο να γυαλίσουν και να μελώσουν σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα. τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας να σιγομαγειρευτούν.

Σουρώνουμε και στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες από το νερό. Τις τηγανίζουμε στα 300 ml καυτό ελαιόλαδο να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Κατόπιν τις βάζουμε στη σύβραση με τα κρεμμύδια και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 10΄. Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 10' . Σερβίρουμε με φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Styling: Elena Jeffrey- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφήνουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ με αλατόνερο για 10΄ για να ξεπικρίσουν. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα σoτάρουμε με τα 100 ml ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο να γυαλίσουν και να μελώσουν σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 2

Βάζουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα. τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας να σιγομαγειρευτούν.

Βήμα 3

Σουρώνουμε και στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες από το νερό. Τις τηγανίζουμε στα 300 ml καυτό ελαιόλαδο να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Κατόπιν τις βάζουμε στη σύβραση με τα κρεμμύδια και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

Βήμα 4

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 10΄. Όταν είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 10' . Σερβίρουμε με φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Styling: Elena Jeffrey- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M