melitzanes xelmis small

clock icon
50'

Μελιτζάνες με τυριά και φρέσκια ντομάτα στο φούρνο

Υλικά

  • 10 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 1 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κεφαλοτύρι ή φέτα (ή και τα 2) σε μπαστουνάκια
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα κλασικό καλοκαιρινό πιάτο που γίνεται μέρος της μνήμης μας και καθώς μεγαλώνουμε το εκτιμάμε ακόμη περισσότερο. Νόστιμος μεζές που στέκεται και ως κυρίως πιάτο.

Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τη φλούδα από τη μια μεριά κατά μήκος. Χαράζουμε τη σάρκα (από τη μεριά που βγάλαμε τη φλούδα) μέχρι τη μέση για να μπει μέσα το κεφαλοτύρι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τις μελιτζάνες από όλες τις πλευρές.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Mεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με την κομμένη μεριά προς τα πάνω και τις γεμίζουμε με το τυρί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και μόλις πάρουν μια βράση αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα και ψήνουμε για 30’. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε τάπερ στο ψυγείο για 2 μέρες
Styling K. Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και αφαιρούμε τη φλούδα από τη μια μεριά κατά μήκος. Χαράζουμε τη σάρκα (από τη μεριά που βγάλαμε τη φλούδα) μέχρι τη μέση για να μπει μέσα το κεφαλοτύρι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τις μελιτζάνες από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Mεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί με την κομμένη μεριά προς τα πάνω και τις γεμίζουμε με το τυρί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ντομάτες και μόλις πάρουν μια βράση αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα και ψήνουμε για 30’. Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε τάπερ στο ψυγείο για 2 μέρες

Styling K. Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M