melitzanes papoutsakia
clock icon
1:30'

Μελιτζάνες παπουτσάκια με επικάλυψη γιαουρτιού

Υλικά

  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο, στραγγισμένες και πολτοποιημένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την επικάλυψη

  • 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
  • 50γρ. φέτα τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Νόστιμα παπουτσάκια μελιτζάνας, ελαφρά μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι αλλά με περίσσια νοστιμιά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση χωρίς να κόψετε τα κοτσάνια τoυς. Χαράζετε την ψίχα τους δημιουργώντας ρόμβους, τις αλατίζετε γενναία και τις αφήνετε για 10 λεπτά. Ύστερα τις ξεβγάζετε, τις στεγνώνετε και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί. Κρατάτε ένα κομμάτι στην άκρη και αλείφετε τις υπόλοιπες με το μισό ελαιόλαδο. Ύστερα τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Κόβετε τη μελιτζάνα που κρατήσατε σε κυβάκια. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι με τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς σβήνετε με το κρασί και μετά από λίγο ρίχνετε τον ντοματοπελτέ, τις πολτοποιημένες πιπεριές, το ξυλάκι της κανέλας, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Ρίχνετε τα ¾ του ζωμού και σιγοβράζετε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του ο κιμάς. Ανακατεύετε τότε και το δυόσμο.
Βγάζετε το ταψί με τις ψημένες μελιτζάνες από το φούρνο και με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζετε την ψίχα των ψημένων μελιτζανών για να δημιουργήσετε κοιλότητες κι ετοιμάζετε την επικάλυψη ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαζί.
Ετοιμάζετε το μίγμα γιαουρτιού ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανάλογο αλατοπίπερο. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μαγειρεμένο κιμά, από πάνω τον καλύπτετε με το μίγμα του γιαουρτιού και ρίχνετε στο ταψί τον υπόλοιπο ζωμό και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο στους 180οC μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η κρέμα του γιαουρτιού. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, όχι καυτό, με μια κορφούλα δυόσμου.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση χωρίς να κόψετε τα κοτσάνια τoυς. Χαράζετε την ψίχα τους δημιουργώντας ρόμβους, τις αλατίζετε γενναία και τις αφήνετε για 10 λεπτά. Ύστερα τις ξεβγάζετε, τις στεγνώνετε και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί. Κρατάτε ένα κομμάτι στην άκρη και αλείφετε τις υπόλοιπες με το μισό ελαιόλαδο. Ύστερα τις ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Κόβετε τη μελιτζάνα που κρατήσατε σε κυβάκια. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι με τη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς.

Βήμα 3

Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς σβήνετε με το κρασί και μετά από λίγο ρίχνετε τον ντοματοπελτέ, τις πολτοποιημένες πιπεριές, το ξυλάκι της κανέλας, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο. Ρίχνετε τα ¾ του ζωμού και σιγοβράζετε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του ο κιμάς. Ανακατεύετε τότε και το δυόσμο.

Βήμα 4

Βγάζετε το ταψί με τις ψημένες μελιτζάνες από το φούρνο και με την ανάποδη ενός κουταλιού πιέζετε την ψίχα των ψημένων μελιτζανών για να δημιουργήσετε κοιλότητες κι ετοιμάζετε την επικάλυψη ανακατεύοντας όλα τα υλικά της μαζί.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το μίγμα γιαουρτιού ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανάλογο αλατοπίπερο. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μαγειρεμένο κιμά, από πάνω τον καλύπτετε με το μίγμα του γιαουρτιού και ρίχνετε στο ταψί τον υπόλοιπο ζωμό και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο στους 180οC μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η κρέμα του γιαουρτιού. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, όχι καυτό, με μια κορφούλα δυόσμου.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή