melitzanes
clock icon
1:40'

Μελιτζάνες στον φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι και φέτα

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ντοματοπελτέ
  • 4 ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγο κύμινο
  • 100 γρ. φέτα, σε κύβους
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα πιάτο όλο νοστιμιά. Οι μελιτζάνες, ζουμερές με τη σάλτσα τους, μπαίνουν στον φούρνο και δεν περνούν απ’ το τηγάνι, για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους. Τις βάζουμε σε αλατόνερο για 40΄ για να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις στραγγίζουμε καλά, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 15΄-20΄.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια σύβραση με το άλλο μισό ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Μετά από λίγο προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, μισό ποτήρι νερό, τον μαϊντανό, λίγο κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 10΄ να μελώσουν. Τοποθετούμε τη σύβραση πάνω από τις μελιτζάνες, προσθέτουμε από πάνω τη φέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 20΄-25΄

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους. Τις βάζουμε σε αλατόνερο για 40΄ για να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις στραγγίζουμε καλά, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 15΄-20΄.

Βήμα 2

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια σύβραση με το άλλο μισό ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Μετά από λίγο προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, μισό ποτήρι νερό, τον μαϊντανό, λίγο κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε για 10΄ να μελώσουν. Τοποθετούμε τη σύβραση πάνω από τις μελιτζάνες, προσθέτουμε από πάνω τη φέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 20΄-25΄