melomakarona
clock icon
60'

Μελοµακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά

  • 250ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • 2 και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζανιού μέλι θυμαρίσιο
  • 175ml νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 και 1/2 κουτ. γλυκού αμμωνία
  • 3 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 και 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 και 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 8 και 1/2 φλιτζάνι Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 και 1/2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 και 1/4 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • Υλικά για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 300ml νερό
  • Υλικά για το γλάσο

  • 170ml κρέμα γάλακτος
  • 40ml γάλα
  • 3 πλάκες Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ

Γιορτές χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται! Εδώ, μάλιστα έχουμε μια πιο μοντέρνα πρόταση, καθώς έχουν επικάλυψη σοκολάτας και είναι φτιαγμένα με προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ.

Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζετε 2-3 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Βάζετε σε μία λεκάνη τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το μέλι, το νερό, τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε την αμμωνία, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα προσθέτετε στη λεκάνη και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ανακατεύετε - αφού τα έχετε κοσκινίσει - το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, το σιμιγδάλι και τα προσθέτετε λίγο-λίγο στη λεκάνη ζυμώνοντάς τα. Προσοχή: δεν πρέπει να ανακατεύετε τη ζύμη για πολλή ώρα.
Στη συνέχεια, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά περίπου. Αφού ψηθούν, τα σιροπιάζετε όσο είναι καυτά με το κρύο σιρόπι. Τα πιέζετε με μία κουτάλα για 20 δευτερόλεπτα για να τραβήξουν και τα τοποθετείτε σε σχάρες να κρυώσουν.
Ζεσταίνετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Μόλις βράσουν, προσθέτετε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε πάνω στη φωτιά μέχρι να λιώσει το μίγμα και να γίνει ένα ομοιογενές γλάσο. Στη συνέχεια, αφού τα μελομακάρονα έχουν κρυώσει, τα βουτάτε στο γλάσο και τα τοποθετείτε ξανά στις σχάρες να κρυώσουν. Τέλος τα βάζετε σε πιατέλες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζετε 2-3 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Βάζετε σε μία λεκάνη τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το μέλι, το νερό, τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Βήμα 2

Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε την αμμωνία, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα προσθέτετε στη λεκάνη και ανακατεύετε. Στη συνέχεια ανακατεύετε - αφού τα έχετε κοσκινίσει - το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις, το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, το σιμιγδάλι και τα προσθέτετε λίγο-λίγο στη λεκάνη ζυμώνοντάς τα. Προσοχή: δεν πρέπει να ανακατεύετε τη ζύμη για πολλή ώρα.

Βήμα 3

Στη συνέχεια, πλάθετε τα μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά περίπου. Αφού ψηθούν, τα σιροπιάζετε όσο είναι καυτά με το κρύο σιρόπι. Τα πιέζετε με μία κουτάλα για 20 δευτερόλεπτα για να τραβήξουν και τα τοποθετείτε σε σχάρες να κρυώσουν.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Μόλις βράσουν, προσθέτετε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε πάνω στη φωτιά μέχρι να λιώσει το μίγμα και να γίνει ένα ομοιογενές γλάσο. Στη συνέχεια, αφού τα μελομακάρονα έχουν κρυώσει, τα βουτάτε στο γλάσο και τα τοποθετείτε ξανά στις σχάρες να κρυώσουν. Τέλος τα βάζετε σε πιατέλες.