20181214181938_melomakarona-gemista_sk
clock icon
1:10'

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια ηλιέλαιο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι μπράντι
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 200γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα για το σερβίρισμα
  • Για τη γέμιση

  • 400γρ. καρύδια, χοντροκοπανισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • Για το σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Το πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό σε μία ξεχωριστή συνταγή, γεμιστά με καρύδια. Αυτά τα μελομακάρονα θα σας αρέσουν πολύ!

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με την κανέλα για τη γέμιση και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι, το μπράντι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά-σιγά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας (όχι ζυμώνοντας) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα του φούρνου. Κόβετε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάτε να απλώσουν. Βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνετε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων. Βάζετε τα μελομακάρονα στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Όταν βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα στρώνετε πάλι σε λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος).
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζετε για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνετε ζεστό το σιρόπι και κουνάτε το ταψί πέρα-δώθε να τα σκεπάσει λίγο. Αφήνετε τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα αναποδογυρίζετε για να «ποτίσουν» και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνετε για 10 λεπτά επιπλέον.
Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δίσκο και γαρνίρετε με το τριμμένο καρύδι.
Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με την κανέλα για τη γέμιση και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύετε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκάλι, το μπράντι, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το σιμιγδάλι. Σιγά-σιγά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας (όχι ζυμώνοντας) μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνετε χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα του φούρνου. Κόβετε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα πατάτε να απλώσουν. Βάζετε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείνετε καλά δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα των μελομακάρονων. Βάζετε τα μελομακάρονα στο ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Βήμα 4

Όταν βγάζετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα στρώνετε πάλι σε λαμαρίνα (χωρίς το χαρτί ψησίματος).

Βήμα 5

Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζετε για 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει.

Βήμα 6

Όπως είναι τα μελομακάρονα στρωμένα στη λαμαρίνα, ρίχνετε ζεστό το σιρόπι και κουνάτε το ταψί πέρα-δώθε να τα σκεπάσει λίγο. Αφήνετε τα μελομακάρονα για 10 λεπτά να τραβήξουν σιρόπι και τα αναποδογυρίζετε για να «ποτίσουν» και από την άλλη πλευρά. Τα αφήνετε για 10 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 7

Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σε δίσκο και γαρνίρετε με το τριμμένο καρύδι.

Φωτογραφία: Studiom.gr - Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης